Zatímco v Čechách pečeme tradiční mazanec, ve východoevropských zemích je tradičním velikonočním receptem tzv. paska. Ta je oproti našemu jednoduchému mazanci o hodně zdobnější, často se přelévá cukrovou polevou a na ni se kladou čokoládová velikonoční vajíčka, kandované ovoce, nebo se z těsta tvoří copánky a spirály.
Na recept budeme potřebovat: droždí, mléko, hladkou mouku, cukr, jedno vejce, máslo a sůl. Někdy se ještě přidává do těsta rum, ale to je na chuti každého. Rovněž i to, jak pasku ozdobíte je na vaší fantazii, hodí se například čokoládová poleva a různé sladké bonbóny, aby paska vypadala skutečně lákavě.
Příprava je jednoduchá. Nejprve z mléka, droždí, cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Až vzejde, přidáme k němu 2 hrnky mouky, vše necháme kynout. V druhé míse smícháme cukr s vejci, po hodině vše smícháme s předchozí směsí a dáme znovu kynout. Připravíme si kulaté formy na pečení, které předtím potřeme tukem a poprášíme moukou, aby se těsto nelepilo. Vložíme těsto, nahoře jej můžete dekorovat například malými upletenými copánky. Pečeme na 180 o C necelou hodinu.