Přejít k hlavnímu obsahu

Velikonoční recepty ze světa: Chutnají báječně

Osvědčené tradiční velikonoční recepty jsou jistě sázkou na jistotu, ale co takhle vyzkoušet letos něco nového? Inspirujte se ve světě a připravte originální velikonoční menu, za které sklidíte od rodiny pochvalu. Přinášíme vám tři velikonoční recepty ze zahraničí, které chutnají naprosto báječně.

Německá kerblíková polévka

 

Info ikona
Německá kerblíková polévka

 

Kerblíková polévka neboli Kerbelsuppe, je tradiční německá polévka, která se připravuje na Zelený čtvrtek.

Na její přípravu budete potřebovat: jedno balení polévkové zeleniny, jeden svazek kerblíku, 2 lžíce másla, 40 dkg brambor, 1 litr domácího zeleninového vývaru a 125 ml smetany ke šlehání.

Neprve nakrájejte polévkovou zeleninu a brambory na kostičky. V hrnci nechte rozpustit 2 lžíce másla a následně vložte nakrájenou zeleninu a promíchejte. Poté vložte omytý kerblík. Vše zalijte vývarem a jemně posolte. Přiveďte polévku k varu. Povařte, na závěr přidejte smetanu. Polévku servírujte horkou, ozdbote ji nadrobno nakrájeným kerblíkem.

 

Pečené jehněčí na víně

 

Info ikona
Pečené jehněčí na víně

 

Pečené jehněčí je tradičním velikonočním pokrmem, který je populární zejména v Řecku, Velké Británii a Polsku. Přinášíme vám recept na pomalu pečené jehněčí, tak křehké a jemné, že se v ústech bude rozpadat.

Budete potřebovat: 1,5 kg jehněčí bez kosti, olivový olej, 30g másla, trochu hladké mouky, 200 ml červeného vína, dvě červené cibule, 2 stroužky česneku, 5 snítek tymiánu a rozmarýnu. Jako příloha se skvěle hodí pečené brambory nebo zeleninový salát.

Rozpalte pánev s olivovým olejem. Po chvíli vložte jehněčí a opékejte ho cca 5 minut, dokud nezhnědne. Mezitím si nastavte troubu na nízký stupeň ohřevu. Na druhé pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a vytvořte jíšku. Přidejte 200 ml červeného vína a nechte povařit. Vyjmuté krásně opečené jehněčí dejte do malého pekáčku. Přidejte k němu stroužky česneku, cibuli nakrájenou na 4 díly a vše polijte omáčkou z červeného vína. Navrch dejte bylinky. Pekáček přiklopte víkem a pečte na 130o C cca 4 až 5 hodin. Maso podávejte naservírované na křupavém zeleninovém salátku nebo s pečenými bramborami. Nezapomeňte maso přelít výborným výpekem, který se vám v pekáčku vytvořil.

 

Ukrajinská paska

 

Info ikona
Ukrajinská paska

 

Zatímco v Čechách pečeme tradiční mazanec, ve východoevropských zemích je tradičním velikonočním receptem tzv. paska. Ta je oproti našemu jednoduchému mazanci o hodně zdobnější, často se přelévá cukrovou polevou a na ni se kladou čokoládová velikonoční vajíčka, kandované ovoce, nebo se z těsta tvoří copánky a spirály.

Na recept budeme potřebovat: droždí, mléko, hladkou mouku, cukr, jedno vejce, máslo a sůl. Někdy se ještě přidává do těsta rum, ale to je na chuti každého. Rovněž i to, jak pasku ozdobíte je na vaší fantazii, hodí se například čokoládová poleva a různé sladké bonbóny, aby paska vypadala skutečně lákavě.

Příprava je jednoduchá. Nejprve z mléka, droždí, cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Až vzejde, přidáme k němu 2 hrnky mouky, vše necháme kynout. V druhé míse smícháme cukr s vejci, po hodině vše smícháme s předchozí směsí a dáme znovu kynout. Připravíme si kulaté formy na pečení, které předtím potřeme tukem a poprášíme moukou, aby se těsto nelepilo. Vložíme těsto, nahoře jej můžete dekorovat například malými upletenými copánky. Pečeme na 180 o C necelou hodinu.

Mohlo by se vám líbit

Mýty a fakta o bramborách: Proč by měly být nedílnou součástí vašeho jídelníčku?

Pokud máte ráda brambory, a proto si je pravidelně dopřáváte k obědu či k večeři, děláte zároveň něco pro své zdraví. Podle výživových specialistů by totiž brambory měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Některé dámy se jim však raději vyhýbají v domnění, že by jejich konzumací ohrozily svou štíhlou linii. To je ale chyba. Jak je to s jejich složením a proč je vhodné jíst brambory každý den?
svetzeny.cz
Mohlo by se vám líbit

Jíte vejce každý den? Zjistěte, co dělá s vaším tělem

Ať už je to nadýchaná omeleta, zeleninový salát s vejcem na tvrdo nebo míchaná vajíčka k snídani, řada odborníků se neshoduje, zda je častým příjem vajec zdravý či nikoli. Vejce jsou plné bílkovin a my vám prozradíme, zda je tělu prospěšné, jíst je každý den.
svetzeny.cz
Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:
×
  • Svět ženy
  • 999 Kč
  • DVOULETÉ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + ŽEHLIČKA NA VLASY REVLON + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu DVOULETÉ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + ŽEHLIČKA NA VLASY REVLON + DIGI ZDARMA
  • Předplatit