Vejce jsou vynikající, zasytí vás a jsou zdravá. Říkáte si, že při vaření nemůžete nic pokazit? Omyl, to jste si možná mysleli dodnes. V kuchařce známého amerického autora Fishera je zajímavá poznámka o vaření vajec, která doslova říká: „Vejce nesmíte nikdy přímo vařit!“.
Že nerozumíte? Pokud dáte vejce do hrnce s vodou, která vře, stane se toto: bílek, který je přímo pod skořápkou okamžitě ztvrdne, což znamená, že vaření žloutku trvá déle. Aby se vejce vařilo rovnoměrně a bylo dobré, musíte ho vložit do vody, která teprve začíná vařit a plamen poté ztlumit. Vejce se tam uvaří rovnoměrně a bude chutnější.
Nejideálnější varianta podle odborníka Fishera
Krok 1: Vlijte vodu do hrnce. Nešetřete velikostí hrnce, vejce by se měla pohodlně vejít.
Krok 2: Naplňte hrnec studenou vodou, alespoň 1 palec nad vejci.
Krok 3: Přiveďte vodu k varu, vejce nevkládejte.
Krok 4: Jakmile voda začne vřít, zakryjte hrnec pokličkou a odstavte ze sporáku. Vložte vejce do hrnce, nastavte časovač pro požadovaný typ vařeného vejce, od 4 minut do 12 minut.
Krok 5: Naplňte velkou misku ledem a vodou.
Krok 6: Když vejce dosáhnou požadované doby vaření, pomocí kleští vyjměte vejce z horké vody a ponořte je jemně do připravené ledové vody, aby se ochladila, stačí pár minut.
Krok 7: Opatrně poklepejte vajíčky na tvrdý povrch a odloupněte skořápku. Opláchněte vejce pod studenou vodou, abyste odstranili všechny kousky skořápky, a osušte.
Další chyba, kterou hodně z nás dělá je, že vyjme vejce z lednice a dá je ihned do horké vody. Co se stane? Vejce praskne. Vždy je dobré nechat vejce zteplat na pokojovou teplotu a až poté vložit do hrnce s vodou.