Za chvilku hotovo: 3 recepty, kvůli kterým nestrávíte v kuchyni půl dne
Také bojujete s časem? Ušetřete si pár minut v kuchyni. Za chřestovou polévku, pljeskavici i zapečené brambory podle food blogerky Karolíny Kamberské vás budou doma milovat.
Pljeskavica s ovčím sýrem a ajvarem
Budete potřebovat:
1 kg směsi mletých mas
pálivá paprička
dvě lžičky soli
pepř
2 cibule
200 g pařeného ovčího sýra, např. kaškavalu
K podávání: ajvar, pita, pečená jižní zelenina
Postup:
Maso promícháme s najemno nasekanou papričkou, solí a pepřem. Cibule nasekáme najemno nebo nastrouháme a vmícháme do masa. Pak ho pořádně propracujeme rukama, v masu by neměl zůstat žádný vzduch, aby se směs pěkně spojila a držela pohromadě. Připravíme si list alobalu, položíme ho na prkénko a na jednu polovinu listu vytvoříme placičku z masa, velkou asi jako lívanec. Na tuto placičku položíme odkrojený plátek sýra (neměl by přesahovat okraje), vytvoříme si druhou placku z masa a položíme ji přes něj. Zakryjeme shora druhou polovinou alobalu a prkénkem pěkně rovnoměrně smáčkneme, aby byla výsledkem placka silná 1 cm, alobal z ní půjde snadno sloupnout. Takto vytvořené placky opékáme z obou stran (nebude to trvat déle než několik minut).
Tradiční přílohou je ajvar dále buď pita, nebo brambory. Skvělý je také salát z pečené jižní zeleniny, např. lilků nebo paprik, grilovaná cherry rajčátka, atd.
Zapečené smetanové brambory s hovězím a bylinkami
Budete potřebovat:
1 kg brambor
2 lžíce másla
4 jarní cibulky
velkou hrst čerstvého oregana
velkou hrst čerstvé šalvěje
několik listů libečku
100 g plátkové slaniny
300 g mletého hovězího
400 ml smetany ke šlehání
4 stroužky česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
4 vajíčka
2 lžíce hladké mouky
200 g strouhaného čedaru
Postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 0,5 cm. Zapékací misku si vymažeme máslem. Jarní cibulku a všechny byliny nasekáme nahrubo. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Pak už můžeme vrstvit: do vymazané zapékací misky naskládáme třetinu plátků brambor, obložíme jimi i okraje formy. Na ně dáme polovinu masa, slaniny, cibulky a bylinek. Troubu si předehřejeme na 180°C.
Smetanu dáme do větší misky, prolisujeme do ní česnek, osolíme, opepříme, přidáme koření, vmícháme do ní vajíčka, mouku a nastrouhaný čedar a prošleháme. Třetinou této směsi polijeme směs v pekáči. Pak na ni vyskládáme druhou třetinu brambor. Na ně dáme druhou polovinu masa, slaniny, cibulky a bylinek (trochu bylinek si necháme stranou na ozdobu). Zalejeme druhou třetinou smetanové směsi. Horní vrstvu vyskládáme z poslední třetiny brambor a polijte ji poslední třetinou smetanové směsi.
Pekáč pečlivě zakryjeme poklicí nebo alobalem a dáme péct na 60 minut. Poté pekáč odkryjeme a směs ještě dopečeme dozlatova, bude to trvat asi 15 minut. Podáváme posypané zbylými bylinkami. Skvělým doplňkem je zeleninový salát.
Chřestový krém s máslovou šunkou
Budete potřebovat:
1 kg bílého chřestu
3 lžíce másla
3 šalotky
800 ml vody
200 ml smetany ke šlehání
sůl a pepř
50 g šunky
kerblík nebo pažitku na ozdobení
Postup:
Z chřestu odkrájíme tvrdé konce stonku a oloupeme je. V kastrolu rozpustíme 2 lžíce másla, šalotku nasekáme na kostičky a dáme ji na pár minut zesklovatět na máslo. Mezitím si nakrájíme stonky chřestu na větší kousky. Přidáme je k šalotce, společně ještě minutku opékáme na másle a pak zalijeme vodou, přidáme koření Podravka Natur a zakryjeme pokličkou. Povaříme asi 10 minut, až bude chřest měkký. Pak polévku rozmixujeme a vmícháme do ní smetanu. Dochutíme podle potřeby solí a pepřem, pozvolna znovu přivedeme k varu a jen minutku povaříme.
Mezitím si na pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme šunku pokrájenou na kostičky, přidáme hlavičky chřestu a společně chvilku opékáme, až začne obojí hezky vonět a zlátnout. Krém rozdělíme na talíře, doprostřed každé porce nasypeme opečenou šunku s hlavičkami chřestu a ozdobíme kerblíkem nebo pažitkou.