Co svého miláčka potěšit na Valentýna sladkou delikatesou? Lahodná makronka nebo neodolatelné čokoládové srdce bude skvělý začátek romantického večera...
Růžové makronky s malinami
Na 35 makronek: 150 g cukru moučka, 150 g mandlové mouky, 120 g bílků, 120 g cukru krupice, ½ lžičky červeného gelového barviva
Na krém: 60 ml smetany, 100 g bílé čokolády, 30 g másla, 50 g malin
- Přiveďte k varu 50 ml vody s krupicovým cukrem. Až dosáhne 110 °C, začněte šlehat bílky. Při 118 °C cukr pomalu vlijte k bílkům. Šlehejte do zchladnutí. Přidejte barvivo a ještě prošlehejte.
- Spojte stěrkou sníh s moukou a moučkovým cukrem. Těsto má být lesklé a pomalu téct.
- Naplňte jím sáček se špičkou o průměru 0,5 cm. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvořte malá kolečka. Nechte je 2 hodiny odpočinout.
- Troubu zahřejte na 160 °C. Makronky pečte 20 minut.
- Nachystejte si krém. Smetanu přiveďte k varu. Sundejte ji z ohně, vložte do ní čokoládu a promíchejte na hladký krém. Vmíchejte změklé máslo a pokrájené maliny. Nechte zchladnout.
- Polovinu makronek ozdobte krémem. Přiklopte zbylými kolečky a nechte v lednici přes noc odležet a prolnout.
Příprava: 2,5 hodiny, pečení 20 min., odležení 8 hodin
Čokoládové srdce s višněmi
Pro 4–8 osob: 150 g tmavé čokolády, 150 g másla, 170 g krupicového cukru, sníh ze 3 bÍlků, 3 žloutky, 150 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 3 lžičky kukuřičného škrobu, 50 ml višňového likéru (např. Kirsch), 250 ml smetany ke šlehání, čokoládové hobliny
Na náplň: 500 g višní, 330 g krupicového cukru
Na polevu: 150 g tmavé čokolády, 140 ml smetany ke šlehání
- Na náplň svařte cukr a 150–200 ml vody. Vložte višně a vařte asi 5 minut.
- Rozpusťte čokoládu. Šlehejte máslo se 150 g cukru do pěny (4–8 min.), přidejte žloutky. Vmíchejte čokoládu a mouku společně s kypřicím práškem a nakonec přidejte sníh. Do vymazané a vysypané formy vlijte těsto a pečte 35 minut při 175 °C.
- Sceďte višně. Promíchejte škrob s 20 ml šťávy. Višně a zbylých 180 ml šťávy přiveďte k varu, přimíchejte škrob a zahřívejte do zhoustnutí. Přidejte višňový likér.
- Na polevu rozpusťte ve vodní lázni čokoládu ve smetaně. Ušlehejte smetanu. Přepulte korpus, pokapejte ho likérem, naplňte šlehačkou a ovocem. Ozdobte polevou a hoblinami.
Příprava: asi 30 minut, pečení 40 minut
Recepty a foto: Apetit