Jak si pochutnat na nejlepší grilované zelenině a vyhrát zahradní gril k tomu?
Chcete vyhrát zahradní gril? Máte ještě šanci. Soutěž „Vyhrajte léto na grilu” je totiž v plném proudu. A abyste dodali tělu vitaminy na blížící se podzim, nezapomeňte se vybavit zásobami zeleniny, kterou můžete hodit na gril a báječně si pochutnat!
Pro všechny milovnice grilování a letních radovánek máme skvělou zprávu — až do 12. září se ještě na stránkách akademie kvality můžete zúčastnit velké spotřebitelské soutěže „Vyhrajte léto na grilu“, v které se hraje o 9 zahradních plynových grilů Fieldman FZG3003. Dalšími výhrami jsou MEVA Piknik party gril GP18002 a set grilovacího náčiní.
Jak vyhrát?
Vyberte v obchodě jakékoliv 3 potraviny s některým logem kvality, jako je: Klasa, Regionální potravina, Bio (biozebra a biolist). (Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ a EU „Bio list“). Za každé 3 výrobky (jogurty, sýry, uzeniny, těstoviny apod.) s logy kvality můžete zaslat další soutěžní účtenku, kterou je třeba ponechat si. Více informací najdete na akademiekvality.cz.
Pravidla úspěšného nákupu
„Když máme na výběr, zkusme sáhnout po zelenině pocházející z našeho regionu, nebo alespoň od nás. Je totiž nejen více čerstvá, protože je dopravená do obchodu jen pár hodin po sklizni, ale i pro spotřebitele bezpečnější. A to i proto, že většina našich zelinářů pěstuje takzvaným integrovaným způsobem, který je šetrnější k přírodě a také k zákazníkovi. Navíc to má zelenina z našich končin blízko na trh, takže po sobě nezanechává tak dlouhou uhlíkovou stopu jako zelenina dovozová. V neposlední řadě, pokud koupíme zeleninu od místního farmáře, podpoříme ho a navíc víme, kdo a jak naši zeleninu vypěstoval,“ vysvětluje Ing. Zuzana Přibylová.
Tip, jak zeleninu na grilu ideálně zpracovat
Pracujte s většími kusy, bude to efektivnější. U paprik odstraňte semeník a rozčtvrťte. Cibuli oloupejte a podélně pokrájejte na čtvrtky. A jak zpracovat žlutou tykev, cuketu či lilek? Nakrájejte podélně na cca 1 cm silné obdélníky podobné steaku. Žampiony vždy nejprve očistěte, a když jsou větší, rozpulte je. U rajčat, pokud je to možné, kupujte malá na větvičce. Až je budete přesouvat z grilu, skvěle se vám díky přírodní rukověti budou držet. Aby se vám zelenina nelepila na gril, potřete ji ihned po nakrájení jakýmkoliv rostlinným olejem, dobrý je k tomu například řepkový olej, nebo olej lisovaný z jadérek hroznového vína. A je tu ještě jedno doporučení: „Grilovaná zelenina je výborná, ale raději negrilujte okurky, celer a většinu listové zeleniny. Nehodí se to kvůli vysokému obsahu vody. Výjimkou je samozřejmě římský salát, který je na grilu naprosto dokonalý,“ uzavírá tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.