Ájurvéda stojí na třech základních pricipech
V Ájurvédě hrají tři základní energie nebo funkční principy (dóši) - váta, pitta a kapha - hlavní roli při určování tělesné konstituce (prakriti) a nerovnováze (vikriti) v těle. Tyto tři principy jsou klíčovými stavebními kameny ájurvédského systému a pomáhají lékařům a praktikům léčit a udržovat zdraví těla a mysli.
Hněv napadá játra, která pak hůře detoxikují organismus
Hněv může ovlivnit játra, která jsou zodpovědná za detoxikaci těla. Nerovnováha jater může být spojena s nerovnováhou pitta dóši. Pro urovnání této nerovnováhy jsou vhodné tyto potraviny: listová zelenina, citron či avokádo.
Smutek se vám usadí do plic a může způsobit i kašel
Smutek je emocí, která může mít významný dopad na plíce. Podle ájurvédského učení se smutek projevuje především nerovnováhou váta dóši, kdy pro urovnání této nerovnováhy jsou tyto vhodné potraviny: hrušky, banány, mrkev, česnek, tymián a rozmarýn.
Strach sídlí v žaludku, který se vám při strachu svírá
Strach může ovlivnit žaludek, což je místo, kde se v těle zpracovává strava. Strach často způsobuje nerovnováhu pitta dóši, kdy pro urovnání této nerovnováhy je vhodné konzumovat například rýži, věřenou zeleninu, mátu a heřmánek.
Úzkost může ovlivnit tenké střevo a narušit trávení
Úzkost je emocí, která často ovlivňuje tenké střevo. Tenké střevo je zodpovědné za trávení a vstřebávání živin. Když je tento orgán narušen, může to způsobit nerovnováhu váta dóši. Pro urovnání této nerovnováhy jsou vhodné obiloviny, luštěniny a ovoce.