Krok dva: Rozpůlení vajíček
Rozlamujeme-li vajíčka na dvě poloviny podélně, ostrou špičkou nože lehce vsuneme do přirozeného spoje vajíčka a postupujeme jemným protlačováním po délce celého vajíčka, až se poloviny rozlomí.
Chceme-li stojící vajíčka, je postup složitější, ale bude korunován úspěchem. U štípavých, tuhých, hořkých čokolád s malým podílem mléčného či kakaového tuku bude ideální, když prvně necháme vajíčka asi 15 minut vychladit v mrazáku a mezitím si připravíme vařící vodu.
1. Vajíčko pak opatrně chytíme do ruky nebo do potravinářské fólie, to proto, abychom na vajíčku nenechali své otisky prstů. Fólií pak překryjeme i špičku vajíčka, které se chceme zbavit. Namočíme ji do horké vody a změklou okamžitě vyřežeme nožem, případně ještě opatrně vylámeme.
2. Druhý postup je rychlejší, ale může se nám u něj snadněji celé vajíčko rozbít. Spočívá v naťukání špičky podobně jako když loupete opravdové vajíčko a pak odloupete tolik čokolády, kolik potřebujete.
Měkčí druhy čokolád je také dobré dát lehce zchladit před tím, než s nimi budeme pracovat. Lze zkusit použít i předchozí dvě metody, vždy totiž záleží na té konkrétní kvalitě čokolády. Ale ta opravdu měkká, s bílými polevami, nejlépe rozpůlíte příčně tak, že si špičku vyřežete nahřátým nožem.