Tip na výstavu: Pro milovníky gastronomie a starých časů
Zajímá vás, jak se vařívalo, jedlo a stolovalo za časů našich předků? Dozvíte se to v pražském Muzeu gastronomie, kde si v průběhu března navíc můžete užít spoustu doprovodných programů.
Muzeum gastronomie se nachází v samém srdci Prahy. Ve stálé expozici můžete podniknout procházku dějinami tepelné úpravy a konzervace potravin, vývojem kuchyní a sporáků od pravěku po současnost, ale také se seznámit se špičkovou technikou současnosti. Projdete i historií úpravy pokrmů – od pravěkého ohniště a vaření bez nádob přes dýmnou a krbovou kuchyň až po mikrovlnnou troubu a konvektory. Uvidíte, jak se vyvíjelo stolování – jeho pravidla, uspořádání jídelní tabule, přípory atd.
Galerie světových kuchařů přibližuje filozofii i recepty slavných kuchařů i gastronomů. Síň slávy české gastronomie a pohostinství představuje významné české kuchaře, cukráře, spisovatele, hoteliéry i výrobce kuchyňského vybavení z dávné i nedávné minulosti.
V průběhu března nabízí Muzeum gastronomie řadu zajímavých akcí:
* 1–4. března: Ochutnávky masopustních specialit (v sobotu 1. 3. navíc komentovaná prohlídka muzea)
6., 13. a 27. března: Večerní prohlídka muzea (začíná v 17 hodin, zažijte tajuplnou atmosféru, část expozice bude osvětlena svíčkami)
* 8. března: Slavíme MDŽ (komentovaná prohlídka zaměřená na slavné ženy v gastronomii a jejich recepty)
Více informací najdete na www.muzeumgastronomie.cz.
Foto: Muzeum gastronomie (2)