Přejít k hlavnímu obsahu

Ochutnejte jídlo, které jedli lidé před tisíci lety: Starověké recepty obsahují i vermut nebo čertovo lejno

Starověké recepty se obvykle špatně překládají, jelikož některé suroviny během let získaly zcela jiné pojmenování. Přesto se však dochovalo několik receptů ze starověku, které si můžete připravit doma i dnes. Můžete dokonce sehnat velmi podobné suroviny, ačkoliv už se dnes získávají zcela odlišným způsobem.

Info ikona
Pórek

Pórkový salát

  • jeden až dva pórky
  • 2 lžíce vermutu (kořeněné víno)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka asafoedity (čertovo lejno)
  • sůl, pepř
  • zelenina dle chuti

Před zkoušením starověkých receptů je třeba si uvědomit, že lidé před tisíci lety měli zcela jiné chutě, proto je možné, že si na následujících receptech příliš nepochutnáte. Máte-li však odvahu to alespoň zkusit, začněte tímto jednoduchým receptem. Stačí, když omyjete a nakrájíte jeden až dva pórky, přidáte vermut, rybí omáčku, šťávu z citronu, špetku koření asafoedity, soli a pepře a salát je hotový. Pokud chcete, může do něj přimíchat zeleninu dle vlastního výběru.

Mohlo by se vám líbit

Horoskop: Nejhorší květen čeká na tři znamení zvěrokruhu. Smůle se nevyhnou Kozorozi, ale ani Blíženci

Porážky a zlomená srdíčka čekají především tato tři znamení zvěrokruhu - květen pro ně podle horoskopu nic dobrého nechystá. Buďte připraveni a vyhněte se zbytečným těžkostem!
svetzeny.cz
Info ikona
Jehněčí

Pečené jehněčí

  • jehněčí plec nebo 1,5 kg jehněčí kýty
  • olivový olej
  • 600 ml mléka
  • 120 g medu
  • 1 lžíce pepře
  • 2 špetky soli
  • ½ lžičky asafoedity

Omáčka:

  • 8 drcených čerstvých nebo sušených datlí
  • 300 ml červeného vína
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • kukuřičná mouka (popř. škrob)

Potřete jehněčí maso olivovým olejem a poté smíchejte mléko, med, pepř, sůl a asafoeditu, ze kterých vytvoříte marinádu. Maso v ní poté důkladně obalte a ideálně nechte odležet přes noc. Během přípravy zatím namočte datle na omáčku do vína. Marinované maso poté vyjměte z marinády, osušte a pečte v troubě předehřáté na 200°C. Během pečení maso potírejte olivovým olejem. Když je maso téměř hotové, rozdrťte datle a přidejte do směsi na omáčku med, rybí omáčku a olej. Krátce směs povařte a poté ji zahustěte kukuřičnou moukou (popř. škrobem). Hlavní chod máte hotový!

Dnešní rybí omáčka

Rybí omáčka se kdysi získávala tak, že se nasypaly ryby do plátěného pytle, pod kterým byla připravená nádoba. Tento pytel byl pak vystaven na slunci, kde ryby shnily a pustily šťávu. Výsledná šťáva, která z pytlů kapala do nádob, se jmenovala garum. Dnešní rybí omáčka se z fermentovaných ryb vyrábí také, akorát je proces hniloby tvořen v čistých halách a nikoliv na přímém slunci.

Mohlo by se vám líbit

Pro vaše zdraví: Pět tibeťanů funguje jako životabudič, odblokuje čakry a zlepší fyzické zdraví

Pěť tibeťanů je soubor cviků, který pochází ze starodávné jógové praxe. Skládá se z pěti cviků prováděných jednadvacetkrát denně. Lidé, kteří tyto cviky provádí, uvádějí, že cvičení má mnoho fyzických, duševních a duchovních přínosů. Předpokládá se, že tyto cviky dokážou obnovit celkovou vitalitu a sílu člověka. Proto se také jim také občas přezdívá „fontána mládí“.
svetzeny.cz
Info ikona
Palačinky

Palačinky s medem a sezamovými semínky

  • 120 g mouky
  • 230 ml vody
  • 2 lžíce medu
  • olej na smažení
  • 1 lžíce pražených sezamových semínek

Zatímco předchozí recepty vás mohou překvapit svým složením, starověké palačinky se od těch dnešních příliš nelišily. Na palačinkách si pochutnávali lidé už tisíce let před vámi! Postup je velice jednoduchý. Smíchejte mouku, vodu a jednu polévkovou lžíci medu a vytvořte těsto. Mezitím na pánvi rozehřejte lžíci oleje. Poté na pánev nalijte část směsi. Placku otáčejte, aby byla rovnoměrně opečená. Stejně postupujte i se zbytkem směsi. Hotové placky poté podávejte polité zbytkem medu a posypané sezamovými semínky.

Mohlo by se vám líbit

Co prozradí krevní skupina o vaší budoucnosti? Ovlivňuje víc, než si možná myslíte

Někteří lidé věří, že naši povahu ovlivňuje daleko víc než jen horoskop. Například v Japonsku se domnívají, že za charakterem, temperamentem a osobností člověka stojí i jeho krevní skupina. Ta podle Japonců ovlivňuje veškeré vztahy, práci, lásku i osobní úspěchy jedince. Tento názor jistě stojí za důkladné zamyšlení. Už jste se někdy ptala při prvním setkání druhého namísto jeho zájmů či znamení zvěrokruhu na to, jaká je krevní skupina? Jestli ne, tak od teď možná začnete.
svetzeny.cz

Zdroje: The British Museum, Wikipedia

Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:
×
  • Svět ženy
  • 999 Kč
  • DVOULETÉ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + ŽEHLIČKA NA VLASY REVLON + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu DVOULETÉ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + ŽEHLIČKA NA VLASY REVLON + DIGI ZDARMA
  • Předplatit