Pečené jehněčí
- jehněčí plec nebo 1,5 kg jehněčí kýty
- olivový olej
- 600 ml mléka
- 120 g medu
- 1 lžíce pepře
- 2 špetky soli
- ½ lžičky asafoedity
Omáčka:
- 8 drcených čerstvých nebo sušených datlí
- 300 ml červeného vína
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce rybí omáčky
- kukuřičná mouka (popř. škrob)
Potřete jehněčí maso olivovým olejem a poté smíchejte mléko, med, pepř, sůl a asafoeditu, ze kterých vytvoříte marinádu. Maso v ní poté důkladně obalte a ideálně nechte odležet přes noc. Během přípravy zatím namočte datle na omáčku do vína. Marinované maso poté vyjměte z marinády, osušte a pečte v troubě předehřáté na 200°C. Během pečení maso potírejte olivovým olejem. Když je maso téměř hotové, rozdrťte datle a přidejte do směsi na omáčku med, rybí omáčku a olej. Krátce směs povařte a poté ji zahustěte kukuřičnou moukou (popř. škrobem). Hlavní chod máte hotový!
Dnešní rybí omáčka
Rybí omáčka se kdysi získávala tak, že se nasypaly ryby do plátěného pytle, pod kterým byla připravená nádoba. Tento pytel byl pak vystaven na slunci, kde ryby shnily a pustily šťávu. Výsledná šťáva, která z pytlů kapala do nádob, se jmenovala garum. Dnešní rybí omáčka se z fermentovaných ryb vyrábí také, akorát je proces hniloby tvořen v čistých halách a nikoliv na přímém slunci.