Jídla za socialismu aneb retro okénko
Pamatujete si velmi dobře, když se k nedělnímu obědu připravovala UHO s masem a rýží? Když se připravovaly nudle s mákem, musela k tomu být hutnější polévka, možná frankfurtská? Na jídelníčku jsou možná některá jídla dnes v trochu pozměněné verzi. Například katův šleh je dnes vymazlenější pikantní směs nebo kuřecí směs podávána obvykle s rýží nebo ještě lépe s bramborovou plackou. Co byla opravdu gastro hrůza je kuřecí prso, s broskví a navrch posypáno sýrem. Za socialismu se zkrátka vařilo jinak, nebylo v obchodech tolik jídla a o kaviáru se drtivé většině lidí mohlo jen zdát. Přesto se najdou jídla, která fungují dodnes.
Oblíbený pochoutkový salát
Koupíte si ho občas i dnes? Ať už v mléčném baru nebo při nákupu v supermarketu. Na chlebíčky nebo jen tak, jako vzpomínku na retro dobu. Tři rohlíky, patnáct deka pochoutkáče, limonáda a vydatná svačina pro dělníky byla na světě. Nejlépe ještě na stojáka v bufetu nebo mléčném baru, kterých bylo za socialismu mnoho. Tento salát dodnes nevyšel z módy a stačí mít doma hrášek, salám, nakrájené okurky, cibuli, majonézu, koření a je na světě. Nechte ho chvíli odpočinout a chutná ještě lépe! Osvědčený a lahodný recept na domácí pochoutnový salát najdete ZDE.
Otestujte svoje znalosti v zábavném kvízu, který je pný vzpomínek