Ač si o sobě myslíte, že patříte mezi ženy extrémně vysazené na pořádek, dost možná máte na určitých věcech doma stejnou špínu, jako se nachází v bytě tří mužů, kteří možná ani nevlastní koště a hadr. A vsadíme se, že byste je tam nečekaly. Nejvíce špíny se totiž nachází tam, kde připravujete jídlo – v kuchyni!
1. Houbička na nádobí
Bakteriím se daří ve vlhku a mezi zbytky jídla. Nejraději mají tuto kombinaci E. coli a Campylobacter, které stojí za střevními infekcemi a nevolností. Celé kolonie osidlují vaše houbičky na nádobí. I přesto, že houbičku vždy po použití vyperete, vyždímáte a dáte do příslušné nádobky nebo mističky, kdybyste provedly mikrobiologický ozbor, najdete na ní celé tisíce těchto malých záškodníků. Podle vědců z univerzity v Arizoně, kteří prováděli výzkum výskytu bakterií v domácnosti, je na houbičce 50krát více mikroorganismů než na prkénku veřejných záchodů.
2. Prkénko na krájení
A v kuchyni ještě zůstaneme. Stříbrná medajle totiž patří prkénku, na kterém krájíte maso. Pokud jej totiž po použití jen umyjete saponátem a vodou, nikdy nezamezíte tomu, aby se tu začaly množit Salmonela, E. coli a Campylobacter. To byste prkénko musely vyvařit, popřípadě umýt v myčce na program s vysokou teplotou. Proto se doporučuje mít jedno vyhraněné na zeleninu a druhé na maso.
3. Dřez na nádobí
I váš dřez osidlují nezvaní hosté. Sdružují se obzvlášť okolo výlevky, kde je vlhko téměř neustále a tím jsou splněny podmínky pro jejich expanzi. Čím méně dřez používáte, tím více se množí. Proto vždy pamatujte na to, že pokud odjíždíte na delší dobu z domu, nastříkejte do dřezu některý z čistících prostředků a ihned po příjezdu jej umyjte. Také v něm neomývejte ovoce a zeleninu přímo, ale používejte misky a už vůbec v něm nenechávejte špinavé nádobí.