3. Rostliny, z nichž se používají listy
(mateřídouška, máta, šalvěj aj.), trhejte těsně předtím, než rozkvetou – v té době jsou nejaromatičtější a zároveň je v nich nejvíce bioaktivních složek. Ty, které se sbírají na květ (například měsíček, divizna, sléz), sbírejte teprve tehdy, až plně rozkvetou.
4. Buďte šetrní – rostlinky utrhněte opatrně,
abyste je nevytáhli i s kořenem, nebo je uřízněte kousek nad zemí, popřípadě květy odstřihněte nůžtičkami. Nikdy na jednom místě nevyškubejte všechno, ať tam byliny najdete i napřes- rok a ať zbude něco také pro ostatní a jako pastva pro zvířata i pro lidské oči a nos!
5. Na bylinky si vezměte vzdušnou nádobu,
nejlépe proutěný košík, do níž je můžete lehce vkládat a kde se nebudou tísnit a nehrozí jim zapaření. Povadlé, pomačkané a polámané byliny ztrácejí na kvalitě. Proto vždy natrhejte jen tolik, kolik dokážete ihned zpracovat. Pro další dávku si můžete vyjít zase jindy.
6. Před sušením rostliny nemyjte,
to je znehodnocuje. Sušte je na vzdušném, teplém, suchém a stinném místě – nejlépe tam, kde proudí vzduch. Nikdy ne na přímém slunci a při teplotě nad 40 °C.