Jídlem proti vráskám: Které potraviny jsou elixírem mládí?
V prevenci proti stárnutí pleti dokáže výživa mnohem víc než luxusní krémy. Některé potraviny mají doslova čarovnou moc a ušetří vám návštěvu předražených klinik a estetických chirurgií. Prozradíme vám, co jíst a čemu se vyhnout!
Existuje mnoho metod, jak zpomalit stárnutí. Estetická chirurgie je na vzestupu. A my čím dál víc zapomínáme, že k aplikacím botulotoxinu a podobným méně či více invazivním metodám existuje mnohem levnější a přirozenější alternativa, a sice zdravá výživa bohatá na vitaminy a antioxidanty. Některé druhy potravin jsou hotovými elixíry mládí. Jiné zase účinně chrání proti škodlivým vnějším vlivům a volným radikálům, další podporují tvorbu nových buněk. Čerstvá zelenina a ovoce, celozrnné pečivo, rostlinné bílkoviny, kvalitní tuky a oleje a spousta čisté vody – to jsou základní suroviny, které přispívají k tomu, abyste měli hladkou, krásnou a zdravou pleť. Zajišťují zdravou funkci vnitřních orgánů a to se zase odráží na stavu naší kůže, která funguje jako přirozená bariéra mezi tělem a vnějším okolím.
Ochranný štít
Pozor na volné radikály! Jsou to odpadní látky, které v organizmu vznikají přirozenou cestou. V malé míře jsou neškodné, ale pokud je jich hodně, začnou se molekuly volných radikálů chovat agresivně a likvidují antioxidanty. To jsou látky, které mají klíčovou roli v ochraně pleti. Tělo si je částečně vyrábí samo, ale z velké části je potřebuje získat z potravy. Jednoznačnými favority jsou avokádo a zelený čaj.
● Avokádo má blahodárné účinky na pleť, když ho konzumujeme, i když ho nanášíme na kůži. Je bohaté na vitamin E, na zdravé nenasycené mastné kyseliny. Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin avokádo účinně hydratuje pokožku zevnitř a podporuje zvýšení produkce kolagenu, který pomáhá předcházet tvorbě vrásek. Obsahuje antioxidanty, vitamin E, C, B, karoteny a měď s draslíkem.
● Zelený čaj je zásobárnou polyfenolů, tedy antioxidantů, které chrání kůži a urychlují regeneraci poškozených buněk. Popíjení zeleného čaje posiluje odolnost pokožky proti slunečnímu záření, stejně jako konzumace některých druhů zeleniny bohaté na zinek a beta-karoten (např. brokolice, mrkev, rajčata).
Hezký odstín
Krevní oběh posiluje vitamin C, proto využijte sezonní nabídku bobulovitého ovoce a ostružin. Dobře prokrvená pokožka získá přirozenou barvu a jas.
● Rajčata a mrkev jsou bohatým zdrojem beta-karotenu, který pleť chrání a zároveň jí dodává přirozený zlatohnědý tón.
● Čokoláda s vysokým podílem kakaa se může pochlubit vysokým podílem flavonoidů, tedy antioxidantů.
Hladká a pružná
Předpokladem pružné a hebké pleti je dobrý krevní oběh a konzumace potravin, které podporují tvorbu nových buněk. Tuk je nezbytná složka výživy. Nenechte se v touze po štíhlosti strhnout k radikálnímu omezení tuků, ale zaměřte se na to, abyste jedla zdravé tuky. Cenným zdrojem jsou např. panenský olivový olej, mandle, ořechy, tykvová a sezamová semínka, losos.
Co byste si měla odpustit
- Ovocný jogurt je zrádný především vysokým obsahem cukru. Dejte přednost bílému přírodnímu jogurtu a neslazeným mléčným výrobkům.
- Těstoviny a pečivo z bílé mouky se rychle mění v jednoduchý cukr, jenž dramaticky zvyšuje hladinu inzulinu v krvi. Přemíra cukru v krvi zjednodušeně řečeno zabíjí elastin a kolagen.
- Alkohol dehydratuje pokožku, navíc játra po konzumaci alkoholu uvolňují do metabolizmu volné radikály, které mají negativní vliv na stav pokožky.
- Maso a uzeniny v sobě skrývají spoustu volných radikálů, které urychlují stárnutí pleti.