4 opomíjené plody našich zahrádek, které si zamilujete
Mezi jahodami, malinami, třešněmi a ostatními plody léta můžeme snadno zapomenout na další netradiční druhy bobulek a šťavnatého ovoce, které přes léto dozrávají. Tyto čtyři druhy, které najdete třeba i na vlastní zahrádce, byste pro jejich zdravé účinky a výbornou chuť rozhodně neměla přehlédnout!
V přírodě se volně vyskytují už velmi málo. Pokud nejste vášnivou sběratelkou borůvek a fialovou pusu jste od nich měla naposledy jako malá holka, mohla jste na lesní poklady už trochu pozapomenout. Stejně tak pojmenování moruše možná ve vás vyvolává spíš obavu z nějaké choroby, než touhu šťavnatý plod podobný ostružitě ochutnat. Které další netradiční druhy ovoce však stojí o pozornost?
Kříženec josta
Velké kuličky josty vypadají trochu jako přerostlý rybíz, jde však o křížence černého rybízu a angreštu. Plody mohou být velké až 3 cm a chuťově připomínají rybíz i angrešt – záleží na kultivaru. Josta obsahuje hodně vitaminu C a hodí se do různých dezertů
Rybíz v bílém
Oproti červenému a černému rybízu se s tím bílým zas tak často nesetkáte. Jde o variantu červeného rybízu, která však není tak kyselá. I v ní je ovšem dostatek vitaminu C. Většinou se jen zobe z keříků, lze jej ale použít i do džemů, sirupů nebo kompotů.
Borůvky z Kanady
Kanadské borůvky se od drobných lesních liší velikostí plodů i keříků a chutí. Jejich výhodou je, že od nich nebudete mít modrou pusu. Říká se jim také borůvky zahradní nebo americké, správně se ale jmenují borůvky chocholičnaté. Jsou sladké a můžete jimi zdobit drinky.
Zázračné moruše
Toto ovoce, podobající se ostružinám, bylo u nás dříve oblíbené, posléze téměř vymizelo. Moruše rostou na stromech morušovnících. Výjimečné jsou pro vysoký obsah železa, působí také jako antioxidanty. Připravují se z nich zavařeniny a šťávy.