5 tipů, jak během horkého léta tělu doplnit tekutiny a minerální látky
V létě naše tělo ztrácí více tekutin a minerálních látek než v zimě. Abyste se nejen cítila skvěle, ale měla i zářivou pokožku a spoustu energie, je potřeba mu chybějící látky doplnit. Které potraviny jsou jejich výborným zdrojem?
Většina druhů ovoce a zeleniny obsahuje spoustu vody a je i dobrým zdrojem draslíku. Mezi letní šampiony patří hlavně melouny, bobulovité ovoce, špenát či papriky. Víte proč?
Červené a žluté melouny
Obsahují až 95 % vody, takže tělu skvěle pomáhají doplnit tekutiny. Navíc jsou bohaté na draslík – žlutý meloun ho obsahuje až třikrát víc než červený. Dalším trumfem žlutého melounu je obsah beta-karotenu, účinného antioxidantu, který pomáhá chránit pokožku před UV zářením.
Bobulovité ovoce
Obsahuje látky s protizánětlivými účinky. Když sníte misku sladkého bobulovitého ovoce, nejen že si báječně pochutnáte, ale také posílíte obranyschopnost těla vůči zánětlivým procesům a pomůžete mu lépe se vypořádat s následky nadměrného opalování.
Špenát
Není sice zárukou svalů à la Pepek námořník, přesto je to učiněný zelený poklad. Obsahuje spoustu vody a hodně hořčíku. Za intenzivní zelenou barvu vděčí špenát pigmentu zvanému lutein, což je přírodního antioxidant, který napomáhá chránit pokožku a oči před sluncem.
Pálivá paprika
A další pikantní potraviny, jako jsou česnek a zázvor, možná do letního jídelníčku záměrně nezařazujete v domnění, že příliš zahřívají. Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife, je doporučuje s vysvětlením, že stimulují pocení, a tím pomáhají tělu, aby se rychleji ochladilo.
Ovoce a zelenina
Jsou bezesporu dobrým zdrojem tekutin. Pokud však v horku ztrácíte tekutiny vlivem pocení, nespoléhejte se jen na ně. Pijte dostatek vody v průběhu dne a nečekejte, až se dostaví pocit žízně, ale pokuste se ji trochu předběhnout.