Zmrzlina při dietě? Poradíme vám, jakou si vybrat!
Štíhlá postava a letní zmrzlina. Že to nejde dohromady? Ale ano! Pokud se při výběru zmrzliny budete držet několika zásad, můžete si ji dovolit v letním žáru, i přestože si hlídáte štíhlou linii.
Horko letních dní svádí k osvěžení zmrzlinou nebo nanukem. Nabídka je dnes velice široká, ale všeobecně je známé, že štíhlé linii moc neprospívají. I když výjimky se najdou i zde!
Tvarohový základ místo nezdravých tuků
„Známkou tzv. zdravé zmrzliny, u které se nemusíte bát, že při občasné konzumaci přiberete nadbytečná kila, je tvarohový základ nebo poctivá ovocná dřeň s obsahem ovoce alespoň 60%. Oba typy totiž obsahují minimum tuku a přidaného cukru,“ radí RNDr. Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl. „Naopak velkým rizikem pro správnou výživu u zmrzlých pochoutek jsou palmové nebo palmojádrové oleje. Pokud toto složení najdete na etiketě vámi vybrané zmrzliny či nanuku, určitě je nekupujte! Jedná se totiž o velmi nezdravé rostlinné tuky, které se do mražených pochoutek přidávají, aby lépe držely tvar. Ale naší postavě a zdraví rozhodně neprospívají,“ dodává Lucie Svobodová.
Pozor na čokoládové polevy
V rámci zmražených pochoutek si dejte pozor i na čokoládové polevy. Vybírejte takové, které neobsahují ztužené, tzv. hydrogenované rostlinné tuky. „Průmyslově ztužené tuky mají prokázaný negativní vliv na naše zdraví, zejména pak na cévy, a proto rozhodně do zdravého jídelníčku nepatří,“ upozorňuje výživová poradkyně.
A jak si stojí točená zmrzlina? Pokud řešíte štíhlou linii nebo správný přístup ke svému stravování, tak stánek s točenou zmrzlinou obejděte raději širokým obloukem. Vypadá sice lákavě, ale zmrzliny se většinou vyrábí z hotových směsí, takže vy nikdy nevíte, co vše je v ní ukryto.
Tip!
Tvarohovou zmrzlinu, navíc pokud je domácí, můžete čas od času zařadit i do dietního jídelníčku. Nepřidávejte ji ale navíc k stávajícím pěti jídlům, ale dejte si jí raději jako dopolední nebo odpolední svačinku.
RECEPT: Zdravá domácí zmrzlina
Tuto zmrzlinu si mohou dopřát i děti a osoby, které jsou na bezlepkové dietě nebo nesmějí mléčnou bílkovinu.
Potřebujeme:
- banány (množství zvolte podle počtu osob)
- šťáva z citronu
Postup:
1. Banány nakrájejte na kolečka a nechte přes noc zmrznout v mrazáku.
2. Zmrzlé banány zakápněte citronovou šťávou a umixujete v mixéru. Vznikne tak hotový krémový základ pro jakoukoli zdravou zmrzlinu.
3. Podle vlastní chuti a fantazie můžete přidat ještě další přísady:
- čerstvé ovoce, například jahody
- vanilkový lusk
- mandlové máslo
- nadrcené oříšky, aj.
TIP: Fanoušci exotičtějších příchutí mohou vyzkoušet kombinaci čokolády a pomeranče.