Jak poznat otravu jídlem?
Otrava jídlem se projeví obvykle po jednom až dvou dnech od požití zkažené potraviny. Typickým příznakem jsou žaludeční obtíže – nevolnost, zvracení, průjem, křečovité bolesti v oblasti žaludku. Může se také dostavit zimnice, horečka, ztráta chuti k jídlu, bolesti svalů a celková slabost.
Jak předejít otravě jídlem?
Základem je časté mytí rukou po kontaktu s potravinami. Nestačí si ruce umývat pouze vodou, je třeba je důkladně „vydrhnout“ mýdlem. Obzvláště pokud pracujete s masem, vajíčky a čerstvým ovocem a zeleninou. Dále je také vhodné měnit nádobí, které při vaření používáte, abyste se vyhnuli kroskontaminaci bakterií. Samozřejmostí je udržování čisté kuchyně, časté mytí kuchyňské linky a také praní kuchyňských utěrek a prostírání. Na nich totiž ulpívá velké množství bakterií. V teplých měsících lidé často vyrážejí na pikniky, zde je třeba dávat si pozor na to, jak skladujete převážené potraviny. Ty by měly co nejdéle zůstat v chladu a neměly by být vystaveny slunečnímu záření. Obzvláště to platí pro kuřecí a vepřové maso. Rovněž pozor na skladování zbylého jídla. To je potřeba uchovávat v ledničce v uzavřeném plastovém boxu po dobu maximálně čtyř dní. Ohřívat byste jídlo neměli více než jednou.