Jak srazit horečku?
Nejprve je třeba říct, že zvýšená teplota (37-38 °C) horečka (38-40 °C) je přirozenou obrannou reakcí našeho těla na infekci. Naše tělo zvyšuje tělesnou teplotu, aby se účinněji mohlo bránit virům a bakteriím. Avšak postupně zvýšená teplota či horečka tělo vyčerpává, proto se ji snažíme srazit. Jaké potraviny nám k tomu mohou dopomoci? Při horečnatých onemocněních se doporučují zejména citróny a pomeranče, málokdo však ví, že účinně působí i jahody, maliny a jablka. Důležité je také hodně pít, protože při horečce hrozí dehydratace. Pokud horečka neustupuje a přidávají se příznaky jako jsou bolest v krku, vyrážka, záchvaty či dehydratace, je třeba okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.
Zdroje: Mayo Clinic, NCBI, Healthline, NCBI, Medical News Today, MANDŽUKOVÁ, Jarmila. Co jíst, když--: praktický domácí lékař. Benešov: Start, 2001. ISBN 80-86231-17-8.