Co jíst?
Strava bohatá na zeleninu a ovoce, tedy především kořenovou zeleninu, řepu, brokolici, lilek, kukuřici, chřest, fenykl, cuketu, zelí, mrkev, celer, květák, artyčoky a podobně. Z ovoce pak zařaďte vše bobulovité, kiwi, ananas, hrozny, mango, třešně, broskve, vodní meloun, grapefruit, hrušky a další. Vždy sezónní potraviny, které jsou na trhu k dostání a také nestojí majlant.
Z luštěnin jsou vhodné fazole, hrách, čočka a ty, které jsou skvělým zdrojem kvalitních živin, bílkovin a vlákniny. Ostatně hlavním zdrojem bílkovin jsou tučné ryby, kterých si skandinávská dieta dopřává hojně. Minimálně dvakrát až třikrát do týdne by neměla v jídelníčku chybět ryba. Když sáhnete po lososu, makrele nebo sleďovi, neuděláte chybu. Jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které prospívají lidskému srdci. Z masa vyberte například kuřecí, které vedle ryb bude dobrým zdrojem bílkovin. Chcete-li si užít červeného masa, pak sáhněte po zvěřině. Vhodnou alternativou je také králičí maso, které obsahuje nízké množství tuku.