3. Trans mastné kyseliny zvýšují riziko Alzheimerovy choroby
Trans-tuky jsou typem nenasycených tuků, které mohou mít škodlivý vliv na zdraví mozku. Zatímco transmastné kyseliny se přirozeně vyskytují v živočišných produktech, jako je maso a mléčné výrobky, nejsou hlavním problémem. Problémem jsou průmyslově vyráběné trans-tuky, známé také jako hydrogenované rostlinné oleje. Tyto umělé trans-tuky lze nalézt v tuku, margarínu, polevách, hotových dortech a balených sušenkách. Studie zjistily, že když lidé konzumují vyšší množství trans-tuků, mají tendenci mít zvýšené riziko Alzheimerovy choroby, horší paměť, nižší objem mozku a kognitivní pokles.
4. Vysoce zpracované potraviny ovlivňují paměť
Vysoce zpracované potraviny mívají vysoký obsah cukru, přidaných tuků a soli. Zahrnují potraviny jako chipsy, sladkosti, instantní nudle, popcorn do mikrovlnné trouby, omáčky z obchodu a hotová jídla. Tyto potraviny mají obvykle vysoký obsah kalorií a nízký obsah dalších živin. Jsou to přesně ty druhy potravin, které způsobují přibírání na váze, což může mít negativní vliv na zdraví vašeho mozku.
Studie na 243 lidech zjistila, že zvýšený tuk kolem orgánů, neboli viscerální tuk, souvisí s poškozením mozkové tkáně. Další studie na 130 lidech zjistila, že i v raných stádiích metabolického syndromu dochází k měřitelnému poklesu mozkové tkáně.
Studie zahrnující 18 080 lidí zjistila, že strava s vysokým obsahem smažených jídel a zpracovaného masa je spojena s nižším skóre v učení a paměti.
5. Aspartam vám do života přinese depresi
Aspartam je umělé sladidlo používané v mnoha výrobcích bez cukru. Lidé se ho často rozhodnou používat, když se snaží zhubnout, nebo se vyhýbají cukru, když mají cukrovku. Nachází se také v mnoha komerčních produktech, které nejsou specificky zaměřeny na lidi s diabetem. Nicméně toto široce používané sladidlo bylo také spojeno s behaviorálními a kognitivními problémy, ačkoli výzkum byl kontroverzní.
Někteří vědci se domnívají, že tyto faktory mohou mít negativní účinky na učení a emoce, které byly pozorovány při nadměrné konzumaci aspartamu. Jedna studie sledovala účinky diety s vysokým obsahem aspartamu. Účastníci konzumovali asi 11 mg aspartamu na každou libru jejich tělesné hmotnosti (25 mg na kg) po dobu osmi dnů. Na konci studie byli podrážděnější, měli vyšší míru deprese a měli horší výsledky v mentálních testech.