Při diabetu je důležité kontrolovat jídelníček tak, aby v něm nechyběl vyvážený příjem všech základních složek potraviny, což jsou tuky, cukry (sacharidy) a bílkoviny, a to v pravidelných časových intervalech. Podstatou dietního režimu diabetiků je snížení glykemického indexu potravin. Jde o to vyvarovat se potravinám, které krevní cukr rychle zvýší, a naopak se soustředit na ty, jež ho udržují v žádoucí hladině. Při diabetu totiž tělo nevytváří dost hormonu inzulínu na to, aby dokázalo přemíru cukru v krvi zpracovat.
Vyškrtnout ze stravy byste tedy měli jednoduché cukry. Ty jsou totiž jen jakousi podmnožinou obecného pojmu "sacharidy". Patří sem bílý cukr a vše, co ho obsahuje. Tedy cukrovinky, sušenky, sladké a bílé pečivo, kompoty, marmelády, müsli, ale také ochucovadla (například kečup, hořčice, majonéza). Nežádoucí jsou také polotovary a průmyslově zpracované potraviny.
Existují i další potraviny, které se obecně při diabetu příliš nedoporučují, ale přesto se jich nemusíte obávat. Které to jsou?