Mezi kuchařkami se pro rané brambory vžilo označení „nové“ a jsou všeobecně považovány za lahůdku. Ty z vlastní odrůdy pak chutnají ještě víc…
Pro časnou sklizeň raných brambor je nezbytná prohřátá humózní půda a výběr správné odrůdy. K prvním patří velmi rané odrůdy ‚Astoria‘ a ‚Rosara‘ s červenou slupkou, brzy dozrává i raná ‚Annabelle‘. Jestliže v hlavním období růstu nastane sucho, nezapomeňte zalévat a v regionech, kde hrozí pozdní mrazíky, mějte až do konce května připravenou netkanou textilii nebo perforovanou plastovou fólii k případnému zakrytí.
Od vysázení do sklizně uplyne přibližně 60 až 70 dní. Přesný stav zralosti ukáže praktická zkouška: rukou opatrně vyhrabejte dvě hlízy. Pokud jsou dostatečně velké a slupka už se nedá lehce stáhnout prsty, můžete jít na věc.
Nesklízejte všechno naráz – místo kopání celých rostlin s hlízami jen opatrně uvolňujte kořeny a odebírejte největší hlízy. Rostliny pak hned přihrňte odhrábnutou zeminou. Brambory, které zůstaly v zemi, dále porostou. Takový způsob sklizně se vyplatí především drobným pěstitelům nebo při pěstování v pytlích.
Rané brambory mají vysoký obsah vody a nízký obsah škrobů. Proto nejsou vhodné ke skladování – rychle totiž klíčí a scvrkávají se. Uchovávejte je na tmavém a chladném místě a spotřebujte je do dvou týdnů.
Foto: Depositphotos (1)