Očistěte vajíčka
Pro dosažení nejlepšího výsledku použijte pro přírodní barvení vejce s bílou skořápkou, na kterých přírodní barvy nejlépe vyniknou. Nejprve si řádně umyjte ruce mýdlem a poté umyjte uvařená vejce na tvrdo či vyfouklá vejce prostředkem na nádobí. Vejce se totiž před barvením musí řádně odmastit.
Připravte si silnou barvící lázeň
Výsledná intenzita a odstín barvy jsou závislé na množství použitého barvícího materiálu i délce barvení. Přírodní barvy se na vejce nechytají příliš dobře, proto by se v nich vejce měla vařit alespoň 10 minut a poté zde nechat do vychladnutí. Ideální je však nechat je v lázni přes noc. Pro každou barvu budete potřebovat půl litru vody, lžíci octa, půl lžičky soli a barvící materiál, který je uvedený níže podle požadované barvy. Tyto suroviny svařte, dokud barvící materiál nepustí co nejvíce barvy. Obvykle stačí vařit po dobu alespoň 15 minut.
- žlutá – slupky ze dvou žlutých cibulí nebo dvě lžičky kurkumy
- červená – dvě nakrájené červené řepy
- zelená – dvě hrsti kopřiv nebo pažitky nebo půlka špenátového protlaku
- modrá – čtvrt hlávky červeného zelí nebo dvě hrsti borůvek
- hnědá – půl šálku sypané kávy nebo dvě lžíce sypaného černého čaje
- červenohnědá – slupky ze dvou červených cibulí
- světle zelená – pět lžic kmínu nebo dvě hrsti sušeného lipového květu