Barvení velikonočních vajíček za pomocí přírodních barev
Místo chemie můžete na barvení vajec použít běžné kuchyňské pomocníky. Přírodní barvy nejvíce vyniknou na bílém vajíčku. Barvit můžete vařená, vyfouklá i syrová vejce. V každém případě je vždy pečlivě omyjte a odmastěte za pomocí octu s vodou. Protože přírodní barviva chytají pomaleji, v barvicí lázni vařte vajíčka minimálně 20 minut, ale nemusíte se bát je nechat v lázni klidně i přes noc. Zajímalo by vás, jaká je tradiční barva vajíček podle historických kronik? Prý červená. „Červená barva měla symbolizovat nejenom mučednictví Ježíše Krista, ale i barvu krve, která byla spojovaná se životem, tedy vznikem něčeho nového,“ vysvětlila Českému rozhlasu Valburga Vavřinová z Národního památkového ústavu. „Kromě červených vajíček byla oblíbená ještě žlutá vejce, která měla symbolizovat světlo, slunce - opět tedy život,” dodala.
Na žlutá vajíčka budete potřebovat slupky ze žluté cibule nebo kurkumu. V půl litru vody svařte slupky z cibulí nebo 2 čajové lžičky kurkumy a v lázni vejce povařte. Čím déle budou vajíčka v roztoku, tím budou tmavší až hnědé. Růžovou barvu docílíte ponořením do roztoku z červené řepy nebo v odvaru brusinek. Temně červenou barvu docílíte pomocí šťávy z červené řepy, slupek červené cibule nebo pomocí červeného vína. Šťávu z řepy a vína v tomto případě neřeďte. Modrý odstín získáte díky červenému zelí. Půlku hlávky zelí pokrájejte, zalijte vodou a vařte, dokud se nezačne barva rozpouštět. Ve vzniklém roztoku nechte vařit vejce alespoň 20 minut. Zelenou barvu získáte smícháním 5 polévkových lžic kmínu a 2 hrstí lipového květu v půl litru vody. Tmavě zelenou získáte za pomoci zeleného osení, petrželové nati nebo špenátu, které uvaříte ve vodě společně s vajíčky.