Kaše
Pohanka, jáhly, ale i rýže, oves nebo další obiloviny jsou skvělým základem pro nejrůznější kaše na sladký i slaný způsob. Opět jde o jídla, která často bývala na stolech našich předků. Jsou plná důležitých živin jako jsou bílkoviny, sacharidy, ale dodají tělu i potřebnou vlákninu. Můžete do nich přidat i oříšky, med a čerstvé ovoce. Prohřívací účinky mají jablka a hrušky. Děláte-li si kaši naslano, přidejte černý kořen, topinambur, křen, červenou řepu, růžičkovou kapustu nebo tuřín.
Koření
Některé druhy koření mají prohřívací účinky opravdu silné a na vlastní kůži to pocítíte prakticky hned, jak je sníte. Řeč je především o chilli, ale také skořici, zázvoru nebo kurkumě. Můžete je přidat do polévek i kaší či dalších pokrmů. Kromě toho, že vás zahřejí, prospějí vašemu tělu i jinak. Například zázvor zlepšuje trávení, kurkuma má protizánětlivé účinky a kapsaicin obsažený v chilli působí jako přírodní antibiotikum.