Mnozí si ke grilovanému pokrmu dají raději pivo než víno. Jak vybírat radí Ondřej Koucký, pivní sommeliér a manažer kvality, společnost Heineken ČR.
* K hovězímu se hodí spíš hořká svrchně kvašená piva, k vepřovému naopak světlý nebo tmavý ležák, záleží na úpravě masa (např. Krušovice 12, Krušovice černé). K drůbeži bych zvolil spíše lehčí, méně hořké pivo: ať již ležák, nebo pšeničné (např. Heineken, Krušovice pšeničné).
* U ryby hodně záleží na tom, jak je připravena. Pokud spíš přírodnějším způsobem, který nechá vyniknout jemnost ryby, velice dobře se hodí pšeničné pivo. Naopak k výrazně kořeněným rybám je lepší přidat lehký, méně hořký ležák (např. Heineken, Starobrno Tradiční) nebo lehké svrchně kvašené pivo (takzvaný ALE) například z Belgie nebo britských ostrovů (např. Affligem Blond, Murphys Red Ale).
* Lehké jídlo, jako je zelenina, vyžaduje lehké pivo, takže bych doporučil ne příliš výrazné pivo, které má okolo 4 % alkoholu. U sýrů je to složitější – záleží na tom, jaký sýr servírujete. Všeobecně platí, že čím silnější a zralejší sýr máte, tím silnější a výraznější pivo se k němu hodí. Pokrm s pivem by měl být vždy v rovnováze a ani jedna část by neměla v intenzitě chuti a vůně výrazně převyšovat tu druhou.
* Pivo si můžeme dát i ke grilovanému ovoci. Osobně bych k tomu vybral nějaké ovocné nebo silné nasládlé svrchně kvašené pivo z Belgie. Ta jsou však u nás jen velmi omezeně dostupná. Určitě však lze použít některé z našich ochucených piv nebo pivních mixů (např. Zlatopramen Radler).
Foto: Depositphotos (1)