Uznávanou královnou je mezi kuchyněmi právě ta francouzská. Jaká je? Rafinovaná, lahodná, a navíc i zdravá (tedy jak co…)! Vyzkoušejte ji a poznejte všechny její půvaby.
Bon appétit aneb Lekce francouzské kuchyně
Pod tímto názvem uvádí časopis originální kuchařku plnou francouzských specialit (v edici zaměřené na mezinárodní kuchyně). Právě vyšla!
„Ochutnali jsme geniálně jednoduché i rafinované pokrmy francouzské kuchyně, popíjeli k nim skvělé víno, objevovali kouzlo fleur de sel či foie gras a na lepší spaní jsme si dávali pod polštář levanduli…“ popisuje vznik knihy Kateřina Švejdová, jedna z autorek nové kuchařky. „A při tom všem jsme vybírali ty nejzásadnější recepty francouzské kuchyně,“ dodává.
Kniha je rozdělena do sedmi kapitol. V oddílu Dobré ráno! najdete návod na výrobu pravé francouzské bagety či máslového croissantu. V kapitole Na malý hlad hledejte inspiraci na saláty, slané koláče (slavné quiche) a další rychlá jídla, která si vychutnáte jako lehké obědy či večeře. Oproti tomu v kapitole s názvem Zažít Paříž na talíři najdete ta nejvyhlášenější jídla francouzské haute cuisine, jako je kohout na víně nebo šneci. Kapitola Francouzský venkov vás naučí využívat méně známé druhy mas a zeleniny – jinými slovy vařit z toho, co dvůr a pole zrovna dají. Vydat se s námi můžete také na ryby a mořské plody, na fondue do Alp i do cukrárny na sladkosti (světoznámé crepes Suzette, makronky, crème brûlée, třešňový clafoutis, čokoládový fondant, tarte tatin…). Každá kapitola je uvedena servisní dvoustránkou, kde se dozvíte, jak správně nakupovat a používat francouzské suroviny (od sýrů až po víno), a prozradíme i tipy, jak jíst a žít jako Francouzi. Více na www.apetitonline.cz/edice
Foto: Depositphotos (1), Apetit (1)