Bagety, croissanty a další typicky francouzské pečivo u nás vyhledává stále více lidí. Zdaleka ne všechno, co se v obchodech nabízí, je však skutečně kvalitní.
Když přiložíme k uchu pravou francouzskou bagetu, uslyšíme zevnitř jemné křupnutí. Toho se však u těch zmrazených a potom dopékaných „chudinek“ ze supermarketů asi nedočkáme. Kdo si chce opravdu „po francouzsku“ pochutnat, zamíří do nějaké menší kvalitní pekárny, popřípadě si výrobky z ní koupí například na farmářských trzích. Základem receptu na pravé francouzské pečivo je speciálně mletá mouka, ruční výroba bez použití strojů a kvalitní suroviny. A také to, že pekaři nepoužívají chemické přísady jako barviva, aromata a konzervanty, které prodlužují dobu spotřeby, ale zároveň negativně ovlivňují chuť a vůni pečiva.
„Tajemství dobré bagety spočívá v tom, že její těsto zůstává živé a i po upečení dál pracuje: odtud to tiché křupání, jež se z bagety ozývá ještě několik hodin po vytažení z pece,“ vysvětluje Filip Nyklíček, spolumajitel Petite France Boulangerie. Malou pekárničku kousek od Prahy si on a Jan Ivanco, oba milovníci dobrého jídla a Francie, otevřeli v roce 2011. „Francouzské bagety jsme se učili péct v Alsasku, kde jsme také zjistili, jaká je pro ně nejlepší mouka, která je tam namletá jinak než v tuzemsku. Dřív jsme ji dováželi přímo z Francie, dnes nám ji dodává jeden šikovný český mlynář. Naši pekaři také nepoužívají v takové míře droždí, ale chlebový kvásek.“
A jak poznat, jestli kupujete skutečně pravý, nefalšovaný, ručně vyrobený croissant? „Když ho rozříznete, je zřetelně vidět jeho pevná vnitřní struktura – není potrhaný. Dobrý croissant vypadá podobně, jako když rozříznete dřevo,“ vysvětluje Filip Nyklíček. Podle něj musí být každý kousek „originál“. „Když si chcete pochutnat, je dotek lidské ruky nenahraditelný,“ dodává. Více na www.petite-france.cz
Foto: Petite France (1)