Určitě jste se už s tímto ovocem v českých supermarketech setkali. Ale víte, odkud pochází, k čemu všemu ho lze v kuchyni využít a jak je zdravé?
* Kaki v překladu znamená „pokrm bohů“ a vzhledem k jeho výživové hodnotě to není název nijak nadsazený. Díky vysokému podílu vitaminů, vlákniny a minerálů (vitamin A a C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan) vám nyní na podzim pomůže posílit imunitní systém a metabolismus. Pomáhá i při stresu, nervozitě a únavě. Působí blahodárně na vývoj plodu, a je tedy velmi vhodný pro těhotné ženy.
* Kaki Persimon Bouquet pochází ze španělské Valencie, kde se ručně trhá ze stromů. Jde o sezonní ovoce, které se sklízí v září a říjnu, takže právě nyní (až zhruba do Vánoc) je nejvhodnější doba, abyste ho ochutnali.
* Konzumuje se velice pohodlně, snadno se loupe a krájí.
* Samozřejmě ho můžete jíst čerstvé – samotné či jako součást salátů a dezertů.
* Ale široké uplatnění má i v teplé kuchyni. Lze z něj připravit lahodnou omáčku vhodnou ke steakům, kuřeti apod. Můžete ho přidat do cheesecaku i jiných koláčů a dá se z něj také udělat chutná marmeláda. Více informací na www.nejkaki.cz
Foto: Anecoop (1)