Pokud jste se dosud bála se do něj pustit, je načase to napravit. Díky dezertům, které z něj ale připravíte, budete vypadat téměř jako cukrářský mistr.
Zajímavé na něm je, že předtím, než z něj vytvoříte zákusek a dáte ho péct či smažit, těsto ještě vaříte – odpalujete. Ingredience jsou prosté: stačí vám hrubá mouka, poměrně dost vajec (na 150 g mouky asi 4 vejce), voda, máslo a špetka soli. Nejprve nalijte do hrnce vodu a začněte ji vařit. Přidejte sůl a máslo a přiveďte k varu. Když začne směs vřít, ztlumte oheň a vsypte mouku. Nepřestávejte míchat, aby se nevytvořily žmolky. Těsto pak na mírném ohni odpalujte, dokud není lesklé a neodděluje se od stěn. Pak hrnec sejměte ze sporáku a za stálého míchání nechte vychladnout. Nakonec postupně přidejte vejce a propracujte. Pak už těsto můžete naplnit do cukrářského sáčku a tvořit různé tvary. Kromě klasických věnečků a větrníků třeba banánky (francouzské éclair), jste-li šikovnější, zkuste labutě. Ve Francii se těsto jmenuje pâte à choux a dělají se z něj malé kuličky profi terole a věnec Paris-Brest. Ve Španělsku a v zemích Latinské Ameriky z něj zase připravují tyčinky churros, jež se smaží a podávají s horkou čokoládou. Je možné je připravit i naslano – takové jsou třeba sýrové bochánky gougères..