Pokud se letos do žádné z těchto končin nepodíváte osobně, můžete se tam přenést alespoň v představách – pomohou vám k tomu olivové oleje, které odtud pocházejí.
Řeckou jedničkou jsou olivové oleje Minerva. Novinkou na českém trhu je Kalamata extra panenský olivový olej, který má plnou chuť a ovocné a pikantní aroma. Název získal podle toho, že je lisován z oliv kalamata, které se pěstují na jediném místě na světě – v messenském údolí na jihozápadě Peloponésu. Koupíte ho v obchodech nebo na www.minerva.pfanner.cz.
Ze Sicílie se k nám nyní dováží luxusní olivové oleje Frantoi Cutrera, které patří k nejkvalitnějším. Aktuálně můžete vybírat z různých odrůd oliv, a to jak filtrované, tak nefiltrované typy. Zvláštností jsou olivové oleje s lanýži, pomerančem, chilli nebo bazalkou. Za ochutnání určitě stojí nefiltrovaný extra panenský frescolio, který má díky většímu množství sedimentů jedinečný rustikální charakter. Koupíte v prodejnách Sklizeno nebo na www.frantoicutrera.cz.
Foto: Depositphotos (1), Minerva (1), Frantoi Cutrera (1)