Na sýru se na první pohled i ochutnání pozná, zda pochází z velkovýroby, anebo jestli je vyroben „poctivě“, ručně, z kvalitních surovin. Co takhle zkusit si udělat sýr vlastní výroby doma? Není to složité!
V prodejnách lokálních potravin Sklizeno si nyní kromě kvalitních farmářských sýrů můžete koupit sadu na výrobu domácího smetanového sýra z Ježkova statku. Obsahuje vše, co tamní sýraři používají, i doporučený postup je velmi podobný tomu profesionálnímu. V sadě najdete kulturu, syřidlo i přesný návod. Jediné, co musíte dodat, je mléko (doporučujeme koupit si farmářské v prodejně Sklizeno zároveň se sýrařským setem). Z 1 l mléka získáte cca 200 g měkkého lahodného sýra. Samozřejmě si ho můžete dochutit podle vlastní fantazie – bylinkami, kořením, ořechy apod. Pro už zkušené domácí „sýraře“ existují i návody na náročnější postupy k domácí výrobě tvrdších či plísňových sýrů. Více na www.sklizeno.cz
Náš tip: Pokud díky sýrařské sadě z Ježkova statku vlastnoruční výrobě sýrů propadnete, nenechte si 13. až 15. září ujít 1. ročník sýrařského workshopu na farmě Držovice u Úštěka (více na www.farma.drzovice.info).
Foto: Depositphotos (1)