Ideální předkrm, který povzbudí chuťové buňky, ale přitom příliš nezasytí. Anebo také lehký a lahodný zákusek při posezení s přáteli u sklenky vína.
Pro 4 osoby potřebujeme: 4 větší rajčata, 150 g mozzarelly, 2 snítky bazalky, 2 housky, 100 g slaniny, pepř, sůl
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Rajčata omyjeme a seřízneme u stopky asi 1 cm. Vydlabeme dužinu, kterou v misce smícháme s nahrubo nastrouhanou mozzarellou, nasekanou bazalkou a jednou nahrubo nastrouhanou houskou. Osolíme, opepříme a směsí naplníme rajčata. Naskládáme je do zapékací misky.
Slaninu nakrájíme na nudličky. Druhou housku rovněž nastrouháme nahrubo a promícháme ji s nakrájenou slaninou. Slaninovou drobenkou posypeme rajčata a pečeme je v předehřáté troubě 15 minut. Pečená rajčata ihned podáváme.
Foto: Archiv Burdy (1)