Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které navíc mají vysokou stravitelnost. Dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny se skvělou schopností nás zasytit.
S jejich výběrem nám mohou pomoci i značky kvality, které najdeme na obalu. Mezi nejznámější značky patří Klasa nebo třeba „biozebra“.
Jak číst kód ze skořápky
Určitě jste zaregistrovali kódy, které se nacházejí přímo na vejci. Co přesně tyto údaje znamenají? Uveďme si konkrétní příklad – kód 1CZ7601.
První číslo – zde č. 1 – označuje metodu způsobu chovu nosnic.
1– vejce nosnic z chovu ve volném výběhu2 – vejce nosnic z chovu v halách
3 – vejce nosnic z chovu v klecích
0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)
Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemsko, „ES“ – Španělsko apod.). Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu. Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází. Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu.
Napoví údaje na obalu i skořápce
Kódy na obalu vajec a na jejich skořápce nelze slučovat. Každý má úplně jinou funkci, poskytuje tedy odlišnou informaci. Pokud ale na obalu nalezneme zkratku CZ, znamená to, že byla vejce tříděna a balena v České republice, avšak neoznačuje to jejich původ. Tento kód udává pouze identifikaci balírny/třídírny, kde se vejce třídí a balí. Znamená to, že ani z této informace není možné odvozovat zemi původu vajec.
„Zemi původu vajec je možné nalézt v povinném kódu producenta vytištěného přímo na vejci. Kód producenta, který je uveden na skořápce vajec, je také na balení vajec vysvětlen – většinou na vnitřní straně víčka,“ upozorňuje Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., VŠCHT, Ústav analýzy potravin a výživy.
Antioxidanty pro zdraví očí
Prevencí makulární degenerace, hlavní příčiny slepoty ve stáří, je pravidelná konzumace dvou anitoxidantů – luteinu a zeaxantinu. Lutein pomáhá redukovat riziko rozvoje šedého zákalu a degenerativních chorob očí. Zeaxantin chrání oko před nebezpečnými volnými radikály a světelnými frekvencemi poškozující zrak.
Většina vitamínů kromě „céčka“
- vitamin E – chrání buňky před oxidativním stresem
- kyselina pantothenová (B5) - podporuje mentální činnosti a snižuje únavu
- riboflavin (B2) - je aktivní při procesu tvorby energie a přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- cholin (B8) – vitamín pro dobrou paměť, podporuje metabolismus tuků a činnost jater
Bohatý zdroj minerálů
Ve vejcích najdete železo, fosfor, draslík a zinek. Navíc je lze obohatit selenem, který podporuje imunitní systém a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.
Vejce a cholesterol
Nejnovější výzkumy prokazují, že zdraví lidé s bezproblémovou hladinou cholesterolu mohou denně bez rizika konzumovat 1–2 vejce.
Jak vejce skladovat?
Velmi důležité je nepřekročit hranici 18 °C a současně je nevystavovat prudkým teplotním změnám. Doporučuje se nechávat je v chladnějším prostředí o teplotě 5–8 °C. Ukládejte je špičkou dolu. Neomývejte skořápku, protože byste tím odstranili její ochranný obal.
Chcete se dozvědět o vejcích více? Zajímají vás i jiné potraviny? Navštivte web akademiekvality.cz, kde najdete kromě praktických informací také rychlé, inspirativní a lahodné recepty.