Máte rádi brambůrky?
Pokud jsou brambůrky vaší oblíbenou slanou pochoutkou, tak dle doktora Alana Hirsche, který se jako psychiatr specializuje na léčbu ztráty čichu a chuti, na sebe a na své okolí kladete přehnané nároky. Milovníci brambůrek dle něj bývají ambiciózní, úspěšní, mají „tah na branku“ a ne pro ně není odpověď. Z jeho osobních poznatků vyplývá, že vysoké cíle, které si kladou, často také vedou k frustraci, pokud se těmto lidem v daném životním období nedaří. Pokud máte rádi tortillové chipsy, tak to o vás říká něco jiného: „Tortillové chipsy milují lidumilové, které trápí nerovnost a nespravedlnost ve světě. Také to bývají perfekcionalisté,“ říká doktor Alan Hirsch v článku webu Psych2Go.
Masožrouti
Vegany asi následující zjištění nepotěší. Nedávný výzkum totiž zjistil, že milovníci masa jsou na tom mnohem lépe s psychickým zdravím než vegetariáni a vegani. Studii provedla univerzita v Jižní Indianě a zúčastnilo se jí téměř 150 000 lidí, kteří jedí maso a přes 8500 vegetariánů a veganů. Ze studie vyplývá, že lidé, kteří nejedí maso vůbec, mívají ve větší míře deprese, úzkosti a tendence k sebepoškozování.
Vysoce kalorická jídla
Pokud velkou část vašeho jídelníčku tvoří pizza, smažené hranolky a další dobroty z fast foodu, tak je to špatné nejen pro vaše fyzické zdraví, ale i pro to psychické. Studie publikovaná ve vědeckém časopisu Appetite zjistila, že lidé, kteří jedí nezdravá vysoce kalorická jídla a sladkosti, bývají neurotičtí a mají tendenci k emočnímu přejídání se. Dříve publikovaná studie D.A. Reynora a Heidi Levine poukázala na to, že pro tento typ jídla mají slabost spíše extroverti. Ti jsou také více náchylní k dalším neřestem – například k závislosti na alkoholu a cigaretách.
Zdroje: https://psycnet.apa.org/, https://www.sciencedaily.com, https://www.tandfonline.com, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov