Smažený sýr, čokoláda a další potraviny, které dáváte dětem, a neměli byste.
Výživa hraje rozhodně velmi důležitou roli v celém vývoji dítěte. Rodiče by ji neměli brát na lehkou váhu, protože tvoří základ pro celý budoucí život. Špatné stravovací návyky vedou ke špatnému vývoji a neprospívají psychické ani fyzické stránce dětského organismu. Učme proto děti správně jíst a dodržovat jednoduché zásady už od nízkého věku.
Důležitá je pestrost a pravidelnost stravy
„Nemá-li dítě ze zdravotních důvodů žádná potravinová omezení, je pro jeho vývoj nejvhodnější sestavit jídelníček tak, aby byl především pestrý. Každý den by se na jeho talíři měla objevit čerstvá zelenina a ovoce,“ radí Iveta Garciová, vedoucí školní jídelny Mateřské školy Semínko.
Dětskému i dospělému organismu prospívá také pravidelné zařazování ryb do jídelníčku. Své místo by si zde měly najít i luštěniny. Při vaření se vyplatí používat hlavně čerstvé potraviny. Co je naopak potřeba omezit, jsou přidané cukry a sůl. Dětem neprospívají ani smažená jídla, ztužené tuky, různá aditiva a konzervanty. Podle Ivety Garciové by dítě mělo jíst určitě pravidelně, tím se myslí alespoň pětkrát denně po menších porcích, což zabrání pocitu hladu. Rovněž by se nemělo zapomínat na dodržování pitného režimu, nejlépe čistou vodou.
Důležité je vytrvat
S dětskými chutěmi to není úplně jednoduché. Některá jídla si vaše ratolesti oblíbí hned napoprvé, u jiných to trvá trochu déle. Nechte děti potraviny ochutnávat, ale nenuťte je jíst velké množství, zvlášť pokud jim jídlo zrovna nechutná – posílili byste tak totiž jejich odpor. „Neoblíbené jídlo však z jídelníčku nevyřazujte a zkuste je po čase dítěti nabídnout znovu a třeba v kombinaci s jinou potravinou či v jiné úpravě. Dětem obecně trvá déle, než si na některé chutě zvyknou, a to, co jim nechutnalo včera, si třeba příští týden oblíbí,“ říká Iveta Garciová.
Problém jménem sladkosti
Sladkosti z výživového hlediska děti nepotřebují. Pokud jim chcete dopřát něco dobrého na zub, řešte to ovocem v čerstvé či sušené podobě, případně ovocným pyré, nebo třeba oříšky. Můžete také zkusit něco zdravého upéct. Když děti do přípravy zapojíte, určitě jim pak výsledné jídlo bude více chutnat. Pustit se můžete do domácího perníku s jablky, pohankových palačinek či mrkvového koláče. Preferujte čerstvé potraviny a vyhněte se zbytečnému cukrování a polevám. Místo cukru můžete využít i kvalitní sirupy (třeba javorový či datlový), med nebo džemy s vysokým podílem ovoce a bez přidaného cukru.
Buďte vzorem
Nejlépe dítě naučíte zdravému životnímu stylu, budete-li sami jeho zásady dodržovat. Stejně tak záleží na tom, jaké potraviny vidí dítě doma, protože takové bude s největší pravděpodobností volit i v budoucnu.
Něco navíc: Veďte dialog
V prosazování zdravé stravy dětem vysvětlete, proč je pro ně důležitá a jaký je její význam pro lidské tělo. Nejlepší je děti do samotné přípravy jídla zapojit a umožnit jim vyzkoušet co nejvíce chutí a nových potravin. Máte-li tu možnost, ukažte jim, jak potraviny rostou a odkud se berou na našem stole. Můžete je také zapojit do sklízení ovoce a následně společně upéct ovocný koláč. Děti to nejen bude bavit, ale poznají jednotlivé suroviny a vlastně tak zjistí, jak určité pokrmy vznikají. V neposlední řadě si při vaření procvičí jemnou motoriku. Alternativou mohou být také vlastnoručně vypěstované bylinky doma v květináči nebo návštěva farmy spojená např. s výrobou a ochutnávkou mléčných výrobků.