Česnek přidá do našeho pokrmu to správné aroma, a zároveň se jedná o extrémně zdraví prospěšnou potravinu. Snižuje krevní tlak, léčí křečové žíly, snižuje hladinu cholesterolu v krvi nebo nám pomůže při chronickém onemocnění dýchacích cest. Benefitů je mnoho, ne nadarmo je česnek nazývám super potravinou. Zde jsou tři triky, který by měl znát každý, kdo rád vaší s česnekem.
1. Nakrájejte česnek těsně před vařením
Pokud si suroviny postupně připravujete a rozdělujete do misek, je vaření méně stresující. Česnek by ovšem neměl být nakrájen dopředu a ponechám déle na čerstvém vzduchu. Kyslík ve vzduchu způsobuje, že česnek oxiduje a mění se jeho vůně i chuť.
2. Nespalte česnek
Česnek se brzy vysuší, protože obsahuje nízký obsah vody. Pokud ho nakrájíte na malé kousky, nakrájíte na jemno nebo prolisujete, není dobré česnek hodit na rozpálenou pánev. Česnek se rychle vysuší nebo rovnou spálí. Nejlepší je dát česnek na pánev s olejem a teprve poté zvyšovat teplotu.
Mimochodem věděli jste, že prolisovaný česnek má nejvýraznější chuť? Během lisování se „poškodí“ nejvíce buněčných stěn, proto je česnek poté maximálně aromatický.
3. Oloupejte česnek raz, dva
Chcete česnek rychle oloupat? Vyzkoušejte jeden z triků ve videích a už nikdy se nebudete s loupáním česneku trápit.