pro 4 osoby:
16 malých rajčátek na větvičce, olivový olej, 400 g linguine či jiných dlouhých těstovin, 125 ml bazalkového pesta, 3 lžíce opražených piniových oříšků, 16 černých oliv, přepůlených a bez pecek, hobliny parmazánu k podávání, strouhaná kůra z biocitronu k podávání, čerstvé bazalkové lístky na ozdobení, mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- Troubu předehřejte na 180 °C. Na plech vyložený pečicím papírem rozložte rajčata, pokapejte je olejem, osolte, opepřete a pečte 5–7 minut, jen až slupka popraská.
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. sceďte a půl hrnku vody z vaření zachyťte a odložte.
- Vraťte scezené těstoviny do hrnce, vmíchejte pesto a tolik vody z vaření, aby vzniklý krém pěkně pokryl každý kousek těstovin.
- Vmíchejte piniové oříšky a olivy. rozdělte do talířů, ozdobte pečenými rajčátky a posypte citronovou kůrou, hoblinami parmazánu a lístky bazalky.