18 zajímavostí o čokoládě, které možná uslyšíte poprvé v životě
Fascinace lahodnou a na jazyku se pomalu rozpouštějící čokoládou je za poslední desítky let takřka neměnná. Čokoládový kult nabízí nepřeberné množství zajímavostí, které vás možná překvapí nebo jen více utvrdí v tom, že prostě na světě není nic lepšího než čokoláda.
Nejpopulárnější sladkost na světě – čokoláda – je ve své podstatě poměrně hořká potravina, která se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Na lahodném výsledku má účast nejen podíl a druh kakaových zrn, ale také zručnost i trpělivost čokolatiérů při její výrobě. Ta se totiž nesmí uspěchat a je nutné dopřát čokoládě čas.
Možná nevíte, že...
1. Studie v roce 2013 zjistila, že vůně čokolády v knihkupectví zvýší pravděpodobnost, že si zákazník koupí kuchařku nebo román, až o 40 %.
2. Ve slavné scéně ve sprše v Hitchcockově filmu Psycho byl jako náhražka krve použit čokoládový sirup.
3. Nejcennější čokoládová tyčinka na světě je stoletá tyčinka Cadbury, kterou s sebou na první expedici na Antarktidu přivezl kapitán Robert Scott. Na aukci v roce 2001 byla vydražena za 687 dolarů, tedy za více než 16 tisíc korun.
4. Nacisté se během druhé světové války pokusili o atentát na Winstona Churchilla, a to s ničím méně originálním než explodující čokoládovou tyčinkou.
5. Theobroma cacao – jméno stromu, ze kterého pochází čokoláda – znamená „pokrm bohů“.
6. Abyste si mohli dopřát čtyři standardní tabulky čokolády, musí jeden kakaovník růst skoro celý rok, aby k tomu vyprodukoval dost kakaových bobů.
7. Theobromin, látka nacházející se v čokoládě, která je jedovatá pro psy, může být smrtelně nebezpečná i pro člověka. Smrtelné dávky dosáhne ale jen skutečný nenasyta. Desetileté dítě by muselo sníst asi šestnáct kilogramů čokolády. Pokud jste fanoušci bonboniér, tak by to znamenalo 64 balení čokoládových mořských plodů Laguna nebo 160 krabiček kočičích jazýčků.
8. Mayové jsou uváděni jako první lidé, kteří pěstovali kakaovníky a pili čokoládu. Aztékové se k čokoládě dostali později, ale museli kakao nakupovat, protože neuměli pěstovat kakaovníky.
9. Kakao v té nejvyšší kvalitě se označuje jako „Fine de Aroma“. Do této kategorie spadá ročně jen něco okolo 6 % celosvětové produkce kakaa. V České republice z něj vyrábí jen čokoládovna Carla, a to svou prémiovou stejnojmennou řadu čokolád.
10. Čokoláda byla v historii z 90 % konzumována v tekuté formě. V pevné formě si ji tedy neužíváme příliš dlouho.
11. Během Americké války za nezávislost byli vojáci někdy placeni v čokoládě.
12. Čokoláda vás psychicky nakopne intenzivněji a více zrychlí váš srdeční tep než líbání.
13. Vynálezkyně čokoládových sušenek Ruth Wakefield prodala svůj recept firmě Nestlé výměnou za doživotní dodávku čokolády.
14. První čokoládovou tyčinku vytvořil Joseph Fry v roce 1847.
15. Čokoládový průmysl má hodnotu asi 110 miliard dolarů ročně.
16. V Kanadě se v roce 1947 rozhodly stovky dětí stávkovat a bojkotovaly čokoládu, když se cena čokoládové tyčinky zvýšila z 5 na 8 centů.
17. Největší zvážená čokoládová tyčinka vážila téměř 6 tun.
18. Více než dvě třetiny kakaa na planetě roste v Africe a Pobřeží slonoviny produkuje 33 % světových zásob.