Herbář na talíři: Co dělat s jarními bylinkami?
Krásně voní, léčí a pomáhají při mnoha neduzích. Je škoda z nich dělat jen čaj. Výborně totiž ochutí různé pokrmy.
Bylinek, které se využívají jako koření, existuje celá řada. Většinou se přidávají k masu. Chuť drůbežího masa zvýrazní tymián, rozmarýn či šalvěj. S hovězím masem se výborně snoubí třeba estragon, zelený pepř či tymián. Do jídel z vepřového můžete přidat majoránku a zázvor, k telecímu zase šalvěj či oregano. Jehněčí a skopové se většinou kombinuje s oreganem, rozmarýnem nebo mátou. Na ryby se hodí jemnější druhy koření, třeba kopr, estragon či kerblík. Zeleninu pozvednou bazalka nebo tymián. Některé bylinky dochucují i sladké pokrmy (např. máta či meduňka).
Jisté druhy bylinek jsou také typické pro určité světové kuchyně. V Itálii často využívají bazalku nebo oregano, řecké speciality si nelze představit bez tymiánu a rozmarýnu a asijské speciality krásně voní koriandrem.
Bylinky, které se dnes prodávají v květináčích v supermarketech, velice rychle zvadnou. Je proto lepší si je vypěstovat. Větší úrodu si pak můžete na horší časy usušit, zamrazit či naložit do oleje.