Stop plýtvání jídlem! Jezte mrkvovou nať, kedlubnové listy i kůru citrusů
Každý Čech ročně vyhodí 170 kg jídla. Také vám to připadá jako alarmující číslo? Můžete ho snadno snížit! Stačí, když začnete jíst části ovoce a zeleniny, které jste doposud možná považovali za nejedlé.
Kurz listování
Kupujete si domů kedlubny, ředkvičky nebo červenou řepu? Pokud doma nemáte hladové hlodavce, natě těchto druhů zelenin u vás pravděpodobně ihned skončí v koši. To je chyba! Všechny listy jsou chutné a leckdy mnohem zdravější než ostatní části zeleniny. Třeba nať kedlubny a řepné listy obsahují mnohem více vitaminu C, vápníku, draslíku a železa než samotné bulvy. Připravte je na způsob listového špenátu – chvíli poduste společně se stroužky česneku. Například v jižní Itálii na kedlubnové listy nedají dopustit. Přidávají je spolu s brokolicí k těstovinovým „ouškům“ orecchiette a pak jen postrouhají parmazánem.
Všechny listy můžete rovněž přidat do salátů, nasekat na krajíc chleba s máslem nebo do pomazánek z čerstvého sýra. Lze je i přidat do vývaru ke kořenové zelenině. Dejte jen pozor na to, aby byly mladé a čerstvé.
Enjoy your meal!
Pokud zrovna nepečete nebo nejsou Vánoce, citrusovou kůru pravděpodobně vyhodíte. Asi nevíte, že by se na vás v Británii nebo v arabských státech koukali jako na blázna. Ve Velké Británii si zbylou kůru připravují nasladko. Dávají ji místo kupovaných žužu dětem nebo ji přidávají do těst na muffiny, bábovky a vánočky jako jiné kandované ovoce. Mrkněte se sem na recept.
Čím dál větší popularitu si získává naložená verze citronu. V soli ponořené půlky či čtvrtky citrusů umějí dochutit zeleninové a masové směsi na arabský způsob. Recept, který zvládne i začátečník, najdete tady.
Alternativní brambůrky
Den staré pečivo, zvlášť když je ze zmraženého polotovaru, je druhý den už tvrdé. Když ho nakrájíte na kostičky a opečete spolu s kořením na pánvi, máte hotové chroupání k televizi.
Jde to i bez odpadu
Stalo se vám, že vám z dámského večírku zbylo víno? Zamrazte ho. Bude se vám hodit k přípravě italského rizota, masa na víně nebo cibulové polévky. Klasickou hnědou cibulačku asi znáte, tady najdete recept na její bílou verzi.