Suroviny na těsto:
240 g krystalového cukru
300 g polohrubé mouky
100 ml oleje
100 ml plnotučného mléka
5 vajec
30 g mletých vlašských ořechů
30 g nastrouhané kvalitní hořké čokolády
1 citrón
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
30 g škrobu
Rozinky, kandované ovoce, mandle (dle chuti)
Sůl
Než začneme s přípravou těsta, předehřejeme si troubu na 155 stupňů. Formu důkladně vymažeme mašlovačkou rozpuštěným máslem. Zejména všechny záhyby, ouška, čumáček, aby šel beránek dobře vyklopit. Vymazanou formu vysypeme polohrubou moukou. Do mísy dáme polohrubou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, škrob, strouhanou čokoládu, ořechy a citronovou kůru. Vše důkladně promícháme lžící. Můžeme přidat rozinky, sekané mandle, kandované ovoce, pokud je máme rádi. Dále si připravíme další 2 mísy. Rozklepneme vajíčka a oddělíme do nich bílky od žloutků. Žloutky mícháme ve větší míse ručním mixérem a postupně k nim přidáváme krystalový cukr. Zvyšujeme otáčky a šleháme do pěny, následně přidáme olej a opět pořádně vyšleháme. Úplně nakonec přilijeme horkou vodu a ještě promícháme.
V druhé míse ušleháme bílky se špetkou soli na tuhý sníh. K vyšlehaným žloutkům postupně zapracováváme ručním mixérem sypké a strouhané suroviny, střídavě přiléváme mléko. Nakonec pomalu vmícháme ušlehaný tuhý sníh. Těsto nalijeme do formy a přiklopíme poklopem. Pečeme zespodu i svrchu na 155 stupňů přibližně hodinu. Po upečení necháme beránka zcela vychladnout, teprve pak jej velmi opatrně vyklopíme. Beránka po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem nebo poléváme čokoládovou, bílkovou nebo rumovou polevou. Také ho lze těsně před podáváním ozdobit šlehačkou a udělat mu krásné a chutné ovčí kudrlinky.
Zdroje: ZAJÍCOVÁ, Hana. Sladká tečka. Pečeme podle našich prababiček. Praha: Powerprint, 2019. ISBN 978-80-7568-170-6.
TRNKOVÁ, Klára. Slavnostní recepty naší babičky. Praha: Studio trnka, 2017. Edice naší babičky. ISBN 978-80-87678-50-3. Tchibo blog, iTesco, TN CZ