Grilovací sezona je v plném proudu. Kromě masa se dá využít na rošt skoro cokoliv. Zkuste zeleninu.
Letní měsíce jsou grilovací sezónou. Pro tento účel jsou ideální cuketa, čerstvou kukuřice, cizokrajný lilek, avokádo nebo houby portobello. V magazínu Albert najdete nápady, jak je při grilování využít. Chcete nakoupit kvalitně? Vyzkoušejte Tržnici u Alberta, kde každý týden najdete čerstvé ovoce a zeleninu za neporazitelné akční ceny. A nyní jak je použijeme …
Lilek neboli baklažán
Pochází z Ameriky. Neobsahuje téměř žádný tuk, proto je vhodný i pro ty, kteří řeší svou váhu. Ke grilování vyberte pevný plod s lesklou slupkou bez skvrn ideálně válcovitého tvaru. Nejlepší je, když má lilek ještě zelený kalich. Starší matné nebo vrásčité plody mívají tuhou slupku, nahořklou chuť a velká semínka. Lilek se před zpracováním neloupe, stačí jen odříznout stopku. Lilek krájejte ideálně na podélné plátky až těsně před přípravou, aby nezačal hnědnout. Před grilováním ho osolte a nechte půl hodiny odpočinout. Pustí totiž vodu, kterou před položením na rošt otřete. Grilujte opatrně na nižším žáru, lilek se může spálit. Lépe a rovnoměrněji se grilují plody oválné než kulaté nebo hruškovité.
Originálním ale jednoduchým receptem je lilkový dip. Připravíte ho rozmixováním opečeného lilku s trochou soli, česneku a citrónové šťávy. Tato zelenina si také skvěle rozumí s olivovým olejem, rajčaty a nasákne do sebe libovolné marinády.
Nechcete k burgeru klasické pečivo? To s lilkem nebude žádný problém! Opečené plátky poslouží místo hamburgerové housky.
Cuketa
U nás někdy nazývaná cukina z italského zucca – tykev, kde byla vyšlechtěna. Obsahuje velké množství vody, vlákniny, minerálů, vitamínů a přitom málo kalorií. Díky jemné chuti a šťavnatosti se dá grilovat na mnoho způsobů.
Byla vypěstována i 2,5m cuketa, ale na grilování je nejlepší co nejmladší ve velikosti do 20cm s minimem semen. Ideálně ji krájejte na délku na 0,5cm plátky. Grilujte ji přímo na roštu kolem 5min, v polovině otočte. Větší povrch podélného plátku se žárem uzavře a dužina pak není blátivá. Nebo plod vydlabejte a cuketovou loďku plňte dle fantazie
Portobello
Tato houba s nízkým obsahem kalorií pochází z Francie. Má plnou chuť, lze jí nahradit maso do burgeru, je to skvělá alternativa pro vegetariány. Pro zlepšení chuti portobello grilujte z obou stran. Nebo houbu naplňte a zapečte. Dostatečně velké klobouky nepropadnou mřížkou a díky menšímu obsahu vody vydrží vyšší žár. Báječný recept na plněné portobello i mnoho tipů, jak profesionálně ovládat gril najdete na webu Alberta.