Nikdo nesmí jíst, pokud král odloží příbor
Další důležité pravidlo se týká samotného jídla. Jídlo je vždy o několika chodech a hosté musí dodržovat specifický rytmus konzumace. Na začátku obvykle následuje předkrm a polévka. Po těchto chodech následuje hlavní jídlo, které se podává na etapy. Hosté musí jíst pomalu, samozřejmě nežvýkat nahlas a nesmí si počínat příliš hlasitě, aby si ostatní mohli užít konverzaci. Specifická pravidla u královského stolu má i pití nápojů. Královská rodina má svůj vlastní protokol, jak se má nápoj podávat a jak ho má host případně odmítnout. Král nikdy nepije alkohol při oficiálních událostech a při jídle si obvykle dává sklenici vína. Když je host požádán o kostku ledu, měl by ji přidat do nápoje pomocí kleští, aby se nedostal do kontaktu s nápojem rukou. Je také pravidlem, že hosté nesmějí používat své vlastní příbory, ale musí používat příbory, které jsou jim poskytnuty, což je ostatně slušností i mimo královský dvůr. Když král vstane od stolu, musí vstát i všichni ostatní a zůstat stát, dokud se král opět neposadí. Pokud se král rozhodne ukončit stolování, všichni ostatní hosté musí ihned přestat jíst. To samé platí i v okamžiku, kdy během bohatých a lahodných královských večeří odloží panovník příbor. V ten okamžik musí hosté přestat jíst. Královna Alžběta II. a nyní i Karel III. však vždy poskytli hostům dostatek času na vychutnání si všech chodů.