Přejít k hlavnímu obsahu

Kvíz: Najedli byste se na Slovensku aneb víte, co je privarok, demikát a pečeně

Slovenština a čeština jsou sice blízké a hodně podobné jazyky, ale přesto se v některých oblastech mohou lišit. Právě gastronomie může být oblastí, ve které se snadno nachytáte. Pokud se ke slovenským sousedům chystáte na letní dovolenou, prosvištěte si pár kulinářských výrazů, ať se při objednávce v restauraci nespletete.

Česká a slovenská kuchyně mají mnoho společného, což je dáno jejich společnou historií a geografickou blízkostí. Obě kuchyně se vyznačují sytými, vydatnými pokrmy, které často zahrnují maso, brambory a různé druhy knedlíků. V české kuchyni jsou však velmi oblíbené různé druhy omáček, které se podávají s knedlíky – typickým příkladem je naše výborná svíčková na smetaně nebo rajská omáčka. Slovenská kuchyně zase vyniká pokrmy, jako jsou bryndzové halušky, což je národní jídlo Slovenska, připravované z bramborového těsta a sýra, na který se vás v kvízu zeptáme.

Specifika slovenských jídel

Když se Čech vydá na Slovensko, může narazit na několik nástrah v názvech jídel. Některé pokrmy se mohou jmenovat stejně nebo podobně, ale jejich příprava a chuť se mohou lišit. Například, slovenský "zemiakový šalát" je bramborový salát, který se často liší od českého bramborového salátu hlavně v použití ingrediencí a dochucení. Slovenská "kapustnica" se obvykle připravuje s klobásou a sušenými houbami - ale co to je? Pokud si objednáte "guláš" na Slovensku, může být jiný...

Aby se Češi na Slovensku nenechali nachytat při objednávání jídel, je dobré si uvědomit několik klíčových rozdílů v názvosloví. A právě o tom je náš kvíz.

Slovenská kuchyně, to není jen kyselica, halušky s brynzou a borovička. Orientujete se v názvech jídel, na kterých si Slováci pochutnávají nejraději? Zjistěte, jak obstojíte v našem kvízu. 

A pokud vás nezaujal anebo se chystáte jinam, procvičte si třeba s naším dalším kvízem hlavní evropská města

Mohlo by se vám líbit

Kvíz: Čižmy nebo riad. Zjistěte, zda ovládáte po třiceti letech od rozdělení republiky ještě slovenštinu

Slovenština a čeština jsou si jazykově velmi blízké, a přesto se v obou jazycích najdou slova, která mohou českým mluvčím připadat neznámá nebo neobvyklá. Ačkoliv jsme dřív na slovenštinu byli zvyklí na každodenní bázi, od rozdělení Československa přece jen uběhlo víc jak třicet let a leccos mohlo být zapomenuto. Otestujte se v našem kvízu!
svetzeny.cz

Tak co, jak jste obstáli? Najedli byste se na Slovensku? Tedy jistě najedli, ale myslíte, že byste dostali to, co jste si objednali? Abyste se na Slovensku nenechali při objednávání jídel, je dobré si uvědomit několik klíčových rozdílů v názvosloví. Například "rezne" jsou řízky, ale mohou být připravovány z různých druhů masa, nejen vepřového. A třeba "pirohy" jsou slovenskou variantou plněných knedlíků, často plněných bryndzou nebo sladkou náplní.

Při objednávání jídel na Slovensku je také dobré být připraven na to, že názvy mohou znít podobně, ale chuť může být výrazně jiná. Jistě si ale dovolenou u našich sousedů užiete.

Mohlo by se vám líbit

Kvíz: Cvikla nebo ťava. Otestujte, jak dobře rozumíte slovenštině

Přestože bylo Česko a Slovensko dlouhá léta jedním státem, málokterý Čech si pamatuje a rozumí významu všech slovenských slov. A to i přes to, že jsou si oba jazyky velmi výrazně podobné. Zjistěte, jak dobře rozumíte jazyku našich sousedů vy a otestujte se v zábavném kvízu.
svetzeny.cz
Zdroj článku
Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:
×
  • Svět ženy
  • 999 Kč
  • DVOULETÉ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + ŽEHLIČKA NA VLASY REVLON + DIGI ZDARMA
  • obrázek magazínu DVOULETÉ PŘEDPLATNÉ SVĚT ŽENY + ŽEHLIČKA NA VLASY REVLON + DIGI ZDARMA
  • Předplatit