Splnili si sen: Odešli z korporátu a teď vlastní úspěšnou pražírnu
Partneři Radka a Jiří žili stejně jako někteří z nás. Utápěli se v zaměstnání, které jim nic nedávalo, protože se báli změny. Nakonec se rozhodli pro risk a vyměnili bezpečné místo v korporátu za vlastní pražírnu. Co je krásnějšího než se živit tím, co vás baví?
Kdy a kde se zrodil nápad otevřít si vlastní pražírnu?
Vše prý začalo v roce 2008, kdy si Radka s Jiřím koupili espresso kávovar. Dlouho hledali kávu, která by jim vyhovovala. Nakupovali, objednávali a ochutnávali… Káva se stala jejich vášní. Dokonce společně vyráželi na kávové festivaly. V roce 2011 si na zkoušku otevřeli e-shop s kávou praženou na zakázku a o dva roky později vlastní pražírnu v Kudlovicích. Za další rok a půl už celý provoz stěhovali do větších prostor v Huštěnovicích.
Možná to vypadá, že všechno šlo jako po másle. Radka Sopůšková a Jiří Plšek však říkají, že zpočátku to byl jen bláznivý nápad. Radka, coby bankovní pracovnice, i Jirka, vedoucí strojař v automobilce, měli oba tehdy perspektivní zaměstnání a ukončit ho bylo hodně odvážné rozhodnutí, dokonce risk. „S odstupem času víme, že to byla jediná správná možnost. Finální rozhodnutí padlo jeden večer spolu s lahví vína. Vzali jsme si do ruky kalkulačku a bylo to – začátek nového života,“ vzpomínají.
Dát na personálním oddělení výpověď, to je pouze první krok. Mnohem složitější, jak se později ukázalo, bylo zvládnout jednání se všemi úřady a zařídit všechna povolení pro potravinářský provoz. „A trvá to vlastně doposud. Když chystáme velkou změnu jako stěhování provozu nebo větší investici, tak s oblibou říkáme, že nás teď čeká nejtěžší půlrok. A to už říkáme tři roky, takže se z toho stala taková vtipná tradice,“ smějí se Radka s Jiřím.
Sen, co se stal skutečností
Co je nejlepší na tom, mít vlastní pražírnu? „No přece že si můžeme dát tu nejlepší kávu na světě každý den,“ říkají shodně. Kromě toho se ve svém podniku setkávají s řadou zajímavých a inspirativních lidí. Jak i z rozhovorů s ostatními zjišťují, šance jít si za svým snem se dá lehce promeškat. Radka s Jiřím radí všem, kteří nejsou ve své práci spokojení, aby si věřili a neváhali. Nemohou vědět, kdy nějaká šance splnit si svůj sen může přijít.
Čím je vůbec jejich pražírna Coffeespot specifická? Praží se tu denně v malých dávkách, a s ohledem na maximální čerstvost a chuťový potenciál konkrétního druhu. V Coffeespotu nenajdete tmavé pražení kávy italského typu. Středně a světle pražené kávy dávají prý vyniknout konkrétní pěstitelské oblasti. Tahle zlínská „droga“ vzniká s nadšením v přátelském rodinném kolektivu, což je poslední ingredience, kvůli níž je káva kvalitní.
Více o Coffeespotu: Na e-shop www.kavaprazena.cz si zákazníci mohou objednat více než dvacet druhů káv z celého světa. V pražírně v Huštěnovicích si navíc mohou k nákupu dát espresso nebo cappuccino. V létě nabídku rozšiřují o studené nápoje, jako je ledové espresso, espresso s tonikem či cold brew. Letos navíc pražič Jiří Plšek vydal knihu Lexikon kávy, ve které si kávoví fajnšmekři i laici najdou zajímavé informace doprovázené krásnými ilustracemi.