Zkažené víno by se nemělo vůbec dostat hostům do sklenic, prozradíme vám několik tipů, jak je včas odhalit. Stejně jako při degustaci vína vám k tomu budou nejlépe poslouží vlastní zrak, čich a chuť.
Korková příchuť ve víně
Víno má korek, korkové víno, korkovitost, zakorkování vína, korková vada – to vše jsou výrazy, které označují vadu vína způsobenou přítomností chemické sloučeniny s názvem 2, 4, 6 trichloroanisol (TCA). Jak se může do vína dostat? Hádáte správně - z korku, respektive jeho narušené spodní části, která je v kontaktu s vínem. Někdy se ale může stát, že je zátka kontaminována z vnějšího prostředí, třeba při skladování v nevhodných podmínkách.
Odhalení: Ještě před otevřením lahve se můžete podívat, zda korek dobře těsní a není už na první pohled nějakým způsobem narušený. Po vytáhnutí zátky si ji pak prohlédněte i zespodu a přičichněte k ní. Paradoxně byste neměli cítit korkovou vůni, ale buď lehké aroma vína, nebo nic. Další vjem už bude chuťový. Víno může být korkovité v různé intenzitě a při té lehké se může stát, že ji laik vůbec neodhalí. Silnější znehodnocení ale už poznáte. Pachuť vína je pak popisována jako zatuchlina, plíseň nebo jednoduše korková chuť. Chuť i aroma „korkového“ vína je mdlé, málo výrazné a neharmonické.