Vymetání komínů a kouzelná pašijová nit
Středě, která předchází Zelenému čtvrtku, se dříve přezdívalo nejen Škaredá, ale také Sazometná. V tento den se tradičně čistily komíny od sazí a bylo zakázáno se jakkoliv mračit nebo škaredit. Předci totiž věřili, že by vám jinak zůstalo zamračení a špatná nálada po celý rok. Kromě toho hospodyňky také obvykle všívaly do oděvů takzvanou pašijovou nit. Nositelé oblečení s touto magickou nití měli pak být chráněni před nemocemi, bouřkou a zlými duchy nebo strašidly.
Zelené i sladké pochutnání a rituál mytí rosou
Dříve lidé věřili, že na Zelený čtvrtek musí sníst něco zeleného. Právě zelené jídlo jim údajně mělo zajistit pevné zdraví po celý rok. Oblibě se těšil například špenát, čočka nebo hrách. V tento den se ale tradičně jedly také sladké dobroty. Velmi často pekly hospodyňky sladké kynuté jidášky potírané medem. Ty jsou známé i dnes, takže si je mnozí na Velikonoce dopřávají. Ovšem málokdo už ví, jaké mělo mít pečení jidášek poselství. Lidé je jedli hned jako první jídlo k snídani, aby jim poskytly pevné zdraví, ale i ochranu před vosími žihadly či hadím uštknutím. Mezi další tradiční rituály našich předků na Velikonoční čtvrtek patřily brzké ranní modlitby doplněné omytím čerstvou rosou. Právě rosa je měla ochránit před nemocemi šíje.