Proč je kefír tak prospěšný?
Nejzdravější složkou kefíru jsou obsažená probiotika. Tyto „přátelské“ bakterie jsou podstatou zdravého trávení. Ať už vás trápí nafouklé břicho, nepravidelná stolice nebo míváte pocit těžkosti po jídle, kefír vám může pomoci. Probiotika v kefíru totiž podporují rovnováhu střevní mikroflóry, čímž přispívají ke zdravému trávení a lepšímu vstřebávání živin. Podle vědeckých studií může pravidelná konzumace kefíru zlepšit stav při různých zažívacích potížích, jako je syndrom dráždivého tračníku, zácpa nebo průjem. A to není vše, zdravá střeva jsou také klíčem k silné imunitě! Bakterie v kefíru pomáhají vytvářet ochrannou bariéru proti škodlivým mikroorganismům a infekcím, takže už vás na podzim nemusí potkat ani každoroční rýma. “Kefírový nápoj dále napomáhá zachovat acidobazickou rovnováhu těla, zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, produkuje enzymy, zodpovědné za stovky různorodých chemických reakcí, které, mimo jiné, pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky. V gastrointestinálním traktu pak napomáhá eliminovat kvasinku, bakterie či viry, tím, že stimuluje imunitní systém,” doplňuje nutriční terapeutka Zuzana Švédová na webu Celostní medicína.