Kolik hořčíku potřebujeme?
Podle Národního zdravotnického informačního portálu je doporučená denní dávka hořčíku pro dospělé ve věku 25–51 let 300 mg pro ženy a 350 mg pro muže. Vyšší příjem hořčíku je doporučován pro seniory, mladistvé (ve věku 15 až 19 let) a pro mladé dospělé (ve věku 19 až 25 let), kteří by měli denně přijímat 400 mg hořčíku. Pro těhotné ženy je doporučená denní dávka hořčíku 310 mg, pro kojící matky 390 mg. “Při užívání se vždy řiďte doporučeným dávkováním výrobce. V České republice platí vyhláška, která stanovuje doporučenou denní dávku hořčíku na 300 mg na osobu a den. Dávku je třeba brát jen jako orientační, neboť potřeba hořčíku se velmi významně zvyšuje se stoupajícím věkem, vyšší potřeba je také v těhotenství a při kojení, v závislosti na fyzické zátěži, při onemocnění srdce, diabetu apod. Na trhu existuje vícero solí hořčíku (oxid, laktát, citrát, chelát aj.), které vykazují různou využitelnost organismem. Osobně doporučuji volit registrovaný lék, který má prokázané složení i účinnost, na úkor doplňku stravy. Nutné je také zohlednit množství hořčíku přijatého v potravě. Z potravin obsahujících větší množství hořčíku mohu zmínit: mák, droždí, sója, čočka, hrách, pohanka, lískové a vlašské ořechy, dýňová semena, datle, madle, ovesné vločky, hořká čokoláda, burské oříšky, dále jsou na hořčík bohaté sýry, ryby a drůbež. Vysoký obsah hořčíku má také pražená káva. Dobrým přirozeným zdrojem hořčíku jsou minerální vody,” dodává Mgr. Silvie Doležalová v poradně lékárny Dr.Max.